A közszféra fejlődésében főszerep jut az informatikának

forrás Prim Online, 2005. május 30. 13:04
A közszféra közel 800 magas beosztású vezetője véli úgy, hogy a változások gyors követése és a szolgáltatásminőség informatikai eszközökkel történő javítása fontosabb előnyt jelent majd az állami szektor szervezetei számára a 2010-ig tartó időszakban, mint az új szolgáltatások illetve szolgáltatási csatornák bevezetése – állapította meg az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég megjelent tanulmánya.
A társadalmi, politikai és műszaki változások gyorsuló üteme miatt a jövő közintézményeinek ügyfélbarátabb, az üzleti szféráéra jobban hasonlító szemléletet kell követniük, és az eddiginél célravezetőbb módon kell alkalmazniuk a modern technikát. Kizárólag rugalmas technológiai megoldások birtokában lesznek képesek kellő gyorsasággal reagálni a költségvetés szűkülésére, megfelelni az ebben a rejlő kihívásoknak, és kielégíteni a színvonalas és átlátható működés terén jelentkező, mind komolyabb elvárásokat.

Az Economist Intelligence Unit Európa, az amerikai kontinens, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség 23 országában vizsgálta a közintézmények vezetőinek véleményét. A „Business 2010: The Public Sector Embracing the Challenge of Change” (magyarul: „Az állami szektor fejlődése 2010-ig: a változásokban rejlő kihívás kezelése”) c. tanulmány elkészítésére a kormányok és közintézmények átalakulási törekvéseit támogató szoftvermegoldások vezető szállítója, az SAP AG adott megbízást. Az anyag letölthető a http://www.eiu.com címről.

A közszféra átalakulásának következő szakaszában az új üzleti modellek és az IT-innovációk alkalmazása lesz a szervezeti siker legfőbb fokmérője. Ennek igazolására lássuk most a vizsgálat főbb megállapításait:

Az ügyfélkiszolgálás minősége
– A megkérdezett vezetők közel 90 százaléka véli úgy, hogy az állampolgárok egyre magasabb elvárásokat fognak támasztani az ügyfélkiszolgálás sebessége és pontossága terén a 2010-ig terjedő időszakban. Mivel a technológia befolyásolja leginkább a szervezek működését, a vezetők IT-megoldások és a dolgozók továbbképzése révén próbálnak megfelelni a növekvő igényeknek. A kormányzati szerveknél az átláthatósággal kapcsolatos követelmények teljesítése is szükségessé teszi az informatika bevetését.

Alkalmazkodás
– Az állami szektor vezetői a változásokhoz való gyors alkalmazkodást tartják az egyik legnagyobb kihívásnak. Az állami szervezetek irányításának mikéntje fontosabbá válik, mint maga az általuk végzett tevékenység. A szolgáltatásminőség javításához új üzleti modellekre van szükség a közszférában – ezek bevezetése stratégiai prioritást jelent minden kormányzati intézmény számára.

Átláthatóság – 2010-ben az állampolgárok mind az általuk igénybe vett szolgáltatásokkal, mind pedig az állami beruházások értékével kapcsolatban több információt fognak igényelni a jelenleginél. A vezetők várakozásai szerint növekedni fog a közvetlenül elérhető információk mennyisége, és az állampolgárok egyre inkább megkövetelik majd az IT-megoldásokba fektetett közpénzek világosan kimutatható társadalmi és pénzügyi megtérülését.

Az emberi erőforrások terén jelentkező kihívások – Az informatika hasznosítása és az új technológiák felhasználói elfogadottsága jelenti majd a legnagyobb horderejű változást a közszféra számára a következő öt évben. Ebből a szempontból fontos feladat a munkaerő alkalmazkodásának elősegítése és a szervezeti változásokkal szemben jelentkező kulturális ellenállás legyőzése. Jó módszer lehet, ha a dolgozók idősebb és fiatalabb generációját egyaránt bevonják az új rendszer kidolgozásába, és annak megtervezésekor figyelembe veszik az általuk preferált munkamódszereket.

Az állami és a magánszféra partnerkapcsolata (PPP), a bevált gyakorlat átvétele – A megkérdezettek szerint a magánszektor bevált gyakorlatának átvétele lehet szervezetüknél a változások egyik fő motorja a vizsgált időszakban. A pontos és naprakész információk szervezeten belüli, valamint szervezetek közötti szabad áramlása központi szerepet játszik majd az állami és a magánszféra együttműködésében éppúgy, mint a közszférán belüli partnerkapcsolatok sikerében.

A beruházásmegtérülés több dimenziója – Az állami szervezeteknél is mind általánosabb gyakorlat, hogy üzleti tervet készítenek a nagy összegű tőkeberuházások igazolására. Ezek a dokumentumok a hagyományos pénzügyi megtérülés (ROI) mellett 2010-re várhatóan a társadalmi és politikai megtérülést is mérni fogják.





Kulcsszavak: trend e-government SAP

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05