Bizalmas információk a törölt merevlemezeken

Genda Csongor Zoltán, 2005. május 30. 17:51
Egy berlini szoftvervállalat az O&O legújabb eredményei azt bizonyítják, hogy a tárolóegységek törlés után is megőrzik az adatokat, melyeket aztán könnyűszerrel elő lehet hívni.
A társaság szakemberei három merevlemezből kettőn olyan bizalmas információkat találtak, amelyek idegen kezekbe kerülése igen csak komoly következményekkel járhat. Az O&O összesen 200 olyan merevlemezt vizsgált meg, amelyeket internetes árverési portálokon szereztek be, és az informatikusok állítólag kitörölt bizalmas cégadatokat tudtak rekonstruálni.
Az egyik tárolóegység a NordLB banktól származott, és a pénzintézet kiértékelései valamint aktuális szerződésekről szóló információi kerültek elő az "üres" merevlemezről. Az egyik munkaügyi hivatal winchesterén a szakértők hasonlóan kényes adatokra bukkantak.

A hamburgi informatikus Klaus Brunnstein élesen bírálja a Microsoftot, mert szerinte a szoftveróriás azt próbálja elhitetni a felhasználókkal, hogy a Windows operációs rendszer alatti formatálás valóban megsemmisíti az adatokat. Ez azonban nem így van, mert csak a tartalomjegyzék tűnik el, és az adatok megmaradnak. Brunnstein arra kéri a Microsoftot, hogy ne hallgassák el a felhasználók elől ezt a hiányosságot, hanem hívják fel mindenki figyelmét a rejtett veszélyforrásra.

A Microsoft szerint a Windows eme hiányossága eddig még nem okozott nagy problémát, ezért az operációs rendszert nem fogják átírni. A vállalat képviselője azt tanácsolja mindenkinek, hogy használjanak profi szoftvereket, amelyek végérvényesen kitörlik az adatokat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50