Sun: program a jövő hálózatának kiépítésére

forrás Prim Online, 2005. június 7. 17:45
A Sun útjára indítja "Nyílt szolgáltatási platform" (Service Delivery Platform - SDP) nevű programját, amely korszerű megoldásokat kínál a távközlési szolgáltatók számára, hogy gyorsan és gazdaságosan vezethessenek be új, differenciált, bevételnövelő szolgáltatásokat.
A program különböző technológiákból, termékekből és szolgáltatásokból áll, amelyek az infrastruktúrájukat most fejlesztő szolgáltatók egyéni igényeinek megfelelően különbözőképpen ötvözhetők. A keretrendszer megerősítése érdekében a Sun az ágazat vezető képviselőivel, például hálózati berendezések szállítóival, rendszerintegrátorokkal és független szoftverszállítókkal működik együtt. A Sun SDP-megoldásszállító partnerei között elsőként az Appium, a Drutt, a jNetx és a Terraplay cégeket nevezte meg.

Egyedi igények kiszolgálása elemekből építkezve

Az IP alapú új generációs hálózatok megjelenésével a szolgáltatók gyorsan előkészíthetik és bevezethetik megújult adatszolgáltatásaikat. Az olyan szolgáltatások, mint például a multimédiás IP-alrendszeren (IMS - IP Multimedia Subsystem) alapuló szolgáltatások, a Voice Over IP (VoIP) alkalmazások, a videokonferencia-szolgáltatás, a több résztvevős játékok, valamint a csengőhangletöltés - amellett, hogy növelik az egy felhasználóra jutó átlagos bevételt és erősítik az ügyfelek hűségét - a szolgáltatók versenyképességének fenntartásához is nélkülözhetetlenek lesznek. A szolgáltatók számára nehézséget jelent, hogy a meglévő infrastruktúrák általában egy gyártóhoz kötődnek és nem gazdaságosak, míg az új adatszolgáltatások méretezhető, nyílt rendszereket igényelnek, amelyekben az új alkalmazások könnyen integrálhatók és felügyelhetők.

A Sun már 2003 elején bejelentette első generációs SDP programját, amely lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók új, biztonságos és vonzó szolgáltatásokat indítsanak be hálózataik működésének megzavarása nélkül. Az azóta eltelt időben a Sun SDP programja új szolgáltatások kifejlesztését is lehetővé tette a meglévő hálózatok számára, amellyel összehangolhatók a külső szállítók szolgáltatásai, és integrált módon, csomagokba szervezve juttathatók el a felhasználókhoz.

Az új program segítségével a szolgáltatók könnyen tudatosíthatják az új szolgáltatások és a hosszú távú növekedés alapját jelentő SDP-platformok előnyeit. A Sun SDP fejlett, komponensorientált felépítésének köszönhetően a szolgáltatók igényeik szerint választhatják a keretrendszer megfelelő elemeit, ezáltal nem kell költséges és nehézkes új rendszereket és szolgáltatásokat beszerezniük.

Keretek a legkorszerűbb szolgáltatások gyors, gazdaságos bevezetéséhez

A Sun - a különböző szolgáltatók rendszerigényeinek megfelelően - többrétegű nyílt SDP-architektúrát hozott létre, amely teljes mértékben Java alapú, és kihasználja a legnagyobb szolgáltatók igényeit is professzionálisan kielégítő Solaris operációs rendszer előnyeit. A módszer biztosítja a komponensek könnyű integrálhatóságát, akár a Sun, akár a partnercégek termékeiről van szó.

A Sun széles termékportfóliója kulcsfontosságú a nyílt SDP-infrastruktúra teljesítménye és hatóköre szempontjából. A felhasználói szolgáltatásokat a Java Studio segítségével fejlesztik. A Sun Java tartalomszolgáltató szerver - amellett, hogy az egyéni igényekhez igazítható - tartalomkezelő, digitálisjog-kezelő, hozzáférés-szabályozási, ügyfél-nyilvántartási és személyre szabási funkciókat is kínál. A Java alapú technológiák, a Java 2 Platform, a Micro Edition (J2ME), a Java 2 Platform, az Enterprise Edition (J2EE) és a JAIN SLEE (a Service Logic Execution Environment Java-szabványa) támogatja a szolgáltatások létrehozását és végrehajtását, miközben - például a tranzakcióbiztonság és a perzisztencia területén - meghatározott szolgáltatói szintű funkciókat is ellát. A Sun Java System Identity Manager kezeli a felhasználói engedélyeket és az identitásadatok alkalmazások közötti cseréjét. A Solaris 10 szolgáltatói szintű, gyártófüggetlen operációs rendszer, amely több mint 340 különböző hardverplatformon fut.

A Sun technológiája az alapja az üzemviteli támogatási rendszerek (OSS) és az üzletvitelt támogató rendszerek (BSS) kritikus fontosságú integrációjának, amely biztosítja, hogy a szolgáltatók megfelelően kézben tartsák számlázórendszereiket, miközben egyre gyorsabban jelennek meg a piacon az új szolgáltatások. A Sun nemrégiben bejelentette, hogy megnyerte a KT (korábbi nevén Korea Telecom, az egyik legnagyobb koreai szolgáltató) jelentős megrendelését, melynek keretében annak OSS/BSS infrastruktúrahálózatát építi meg.

A Sun partnerei a nyílt SDP architektúra minden szintjét jelentős mértékben erősítik. Az SDP program első megoldásai közül számosat be fognak mutatni. Ezek között a legjelentősebbek a következők:

Appium, Drutt, Terraplay - A közösen elkészített megoldás jó példája a konvergens mobilszolgáltatások sokszínűségének. A megoldás lehetővé teszi a vásárlást, a letöltést és a több résztvevős játékokban való részvételt, amit a játék után a játékosok közötti konferenciabeszélgetés egészíthet ki. A meglévő mobilhálózatokra építve ezzel három bevételi csatornát - a mobilkereskedelmet, az online játékokat és a telefonos konferenciabeszélgetéseket - lehet összekapcsolni úgy, hogy a felhasználó azokat egységes felületként érzékeli.

jNETx - A jNetX megoldás ékes bizonyítéka, hogyan használhatók a Java technológián alapuló szolgáltatások a szolgáltatók konvergens hálózati környezeteiben, leegyszerűsítve az IMS-szolgáltatásokat, és biztosítva a hordozhatóságot a 2G/3G mobile, IMS és a PSTN hálózatok között.
Kulcsszavak: távközlés Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50