Pár száz magyarországi MasterCard kártya érintett

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 21. 09:09
Az amerikai hackertámadás során a hétfő esti, előzetes becslés szerint néhány száz magyarországi kibocsátású MasterCard kártya birtokosának adataihoz juthattak hozzá - mondta Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója.
Pontos adatok egyelőre nem állnak a kártyatársaság rendelkezésére, mivel - mint Dunavölgyi Mária elmondta - az ilyen estekre létrehozott riasztó rendszer jelzése az érintett kártyát kibocsátó kereskedelmi bankhoz fut be, így a bankok előbb tudnak róla, mint a kártyatársaság helyi vezetője.

A régió déli országaiért felelős igazgatója ezzel magyarázta, hogy hétfő reggel még nem tudott magyarországi érintettségről, ezt követően azonban már folyamatosan futottak be hozzá az érintett kártyakibocsátó bankok jelzései. A kereskedelmi bankoknál ilyen esetekben ugyanolyan standard forgatókönyv szerint történik a kármegelőzés, a bank azonnal letiltja a kártyát, a legrövidebb időn belül értesíti az ügyfelet a történtekről és új kártyát bocsát ki a letiltott helyett.

A CardSystems Solutions külső bankkártya adatfeldolgozó cég rendszerének gyenge pontja tette lehetővé az adatlopást - áll a MasterCard International hétfő este megküldött közleményében. A MasterCard International biztonsági szakértőkből álló csapata azonosította, hogy a visszaélés a tusconi központú CardSystems Soutions Inc. alvállalkozónál történt, amely pénzintézetek és kereskedők megbízásából tranzakciókat dolgoz fel.

A MasterCard rendszere képes volt azonosítani a céget, azonnal megkezdte a nyomozást és a rendszer sebezhetőségének elhárítását, valamint a biztonság helyreállítását. A MasterCard kártybirtokosokat a "Nulla Felelősség Politikája" védi - áll a közleményben -, azaz, a kártyabirtokosok nem felelősek a számlájukon végrehajtott jogosulatlan tranzakciókért.

A MasterCard International közleménye szerint több, mint 40 millió kártya adatait tulajdonították jogosulatlanul el, közülük közel 13,9 millió darab MasterCard logójú kártya. A Visa Europe kártyatársaság 800 ezer érintett kártyát jelentett be hétfő délután, más forrásból származó információink szerint az érintett bankkártyák túlnyomó többsége amerikai kibocsátású.
Kulcsszavak: security bank bankkártya

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09