A világ 500 leggyorsabb szuperkomputere közül több mint 300 Intel processzorra épül

forrás Prim Online, 2005. június 26. 10:04
A legújabb top 500-as listán szereplő szuperszámítógépek legtöbbje Intel processzorral működik, mely komputereket többek között a globális időjárás-előrejelzés pontosságának vagy az űrutazások biztonságosabbá tételének javításához használják.
A héten bejelentett top 500-as lista 25. kiadása alapján a világ 500 legjobb rendszere közül 333-ban működik Intel processzor. Öt évvel ezelőtt csak négy rendszer épült Intel megoldásokra, azóta azonban jelentős mértékben emelkedett ezen komputerek aránya, így mára ez lett a legelterjedtebb szuperkomputer-architektúra a listán.

A most kiadott rangsor szerint három Intel alapú platform foglalja el a népszerűségi lista első, a második és a harmadik helyét is: az Intel Xeon és a 64-bites Intel Xeon processzorok 254 rendszert "üzemeltetnek", míg Intel Itanium 2 processzorra 79 rendszer épül.

A legjobb 500 rendszer több mint felét Intel Xeon processzorok "hajtják", így ezek hétszer gyakoribbak, mint a sorban következő, x86-os architektúrára épülő rendszerek. Az egy éve bemutatott 64-bites Intel Xeon processzorokat máris 77 számítógépes rendszerben használják.

A nagyteljesítményű számítástechnikát népszerűsítő (high-performance computing - HPC) közösség megpróbálja kitolni a mérnöki és tudományos munka határait, de a HPC közösség által elért számítástechnikai technológiák nem csak a kutatólaboratóriumok számára fontosak; előnyöket rejtenek az emberek mindennapi életére nézve is. Az elektromágneses tér szimulációja, a számítógépes folyadékdinamika vagy az elemek analizálása mind olyan példák, amelyek elvégzését korábban csak a szuperkomputerek által tudtuk elképzelni, míg ma már széles körben elterjedt a vállalatok körében, a mobiltelefonok vagy autók tervezése és gyártása során.

A NASA Columbia szuperkomputere például Intel Itanium 2 processzorokra épül, és a Silicon Graphics építette. Ez a gép változatlanul a top 500 lista első tíz helyezettje közé tartozik. A Columbia továbbra is kulcsfontosságú eszköz a NASA számára az űrsiklók és az asztronauták visszatéréséhez.

A félévente kiadott top 500-as szuperkomputer-lista készítői: Hans Meuer a Mannheimi Egyetemről, Erich Strohmaier és Horst Simon az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Energetikai Tudományos-Kutatási Központjából, valamint Jack Dongarra a Tennessee Egyetemről. A teljes lista a www.top500.org weboldalon érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09