Hova utazik a magyar internetező?

forrás Prim Online, 2005. július 5. 10:43
A hazai internetezők háromnegyede tervez üdülést a következő három hónapban, külföldre 44 százalékuk kíván utazni - derül ki az NRC Piackutató júniusi felmérésből. A külföldre igyekvők fele autóval utazik majd nyaralása helyszínére - a legnépszerűbb úti cél Horvátország.
Az NRC Piackutató júniusban végzett NetMonitor kutatása szerint a hetente legalább egy alkalommal internetező felnőttek 64 százaléka üdült valahol az elmúlt egy évben, a következő három hónapban viszont még ennél is többen: 74 százaléknyian terveznek nyaralást. Külföldre az internet használók 44 százaléka kíván utazni, kétharmaduk pedig azt is tudja már, hogy hol, melyik országban fogja tölteni szabadságát. A legnépszerűbb úti cél Horvátország, ahová a külföldi üdülést tervezők 39 százaléka utazik majd - több mint kétszer annyian, mint Görögországba, ahová 18 százalék, vagy Olaszországba, ahová 15 százalék tervez utazást.

Földön és levegőben

A viszonylag közeli célországok ismeretében nem meglepő, hogy a külföldre utazók fele személygépkocsival utazik majd. Repülést 39 százalékuk tervez - körükben 27 százalék azok aránya, akik biztosak abban, hogy valamely fapados légitársaság szolgáltatásait veszi majd igénybe, további 47 százalék pedig elképzelhetőnek tartja ezt.

A természet vezet


Az NRC online felmérése azt is vizsgálta, hogy - az útiköltségen kívül - milyen tényezők játsszák a legfontosabb szerepet a nyaralás helyszínének kiválasztása során. Érdekes módon a legmagasabb fontossági értéket a természeti adottságok, természeti látnivalók kapták - ötös skálán 4,23-es értéket. Fontos továbbá a megfelelő szállás (3,95 pont), valamint a hely árszínvonala (3,91), de a tengerpart és a strandolási lehetőség (3,87) sem elhanyagolható szempont. A kulturális látnivalóknak az internetezők a közepesnél valamivel magasabb (3,43), a sportolási lehetőségeknek viszont a közepesnél alacsonyabb fontosságot tulajdonítanak. Legkevésbé az úti cél felkapottsága lényeges: ezt az ötös skálán átlagosan mindössze 2,02-ra értékelték a megkérdezettek.

Fontos információforrás a net


A világhálón ma már rengeteg információt és utazáshoz kapcsolódó online szolgáltatást találhat az utazni, üdülni vágyó, és az NRC eredményei szerint az internetezők többsége él is a kínálkozó lehetőségekkel. A gyakori internet használók több mint háromnegyede tájékozódott már az interneten a szálláslehetőségekről, kétharmaduk pedig keresett információt magáról az úti célról is. A netezők 39 százaléka foglalt már szállást az interneten, az online repülőjegy foglalást pedig 18 százalékuk próbálta már ki. Az utazási biztosítással kapcsolatos ügyeket is egyre többen intézik már az interneten: 21 százalék tájékozódott már ez ügyben a hálón, 6 százalék pedig kötött is biztosítást az internet segítségével.

  • Az NRC utazással, üdüléssel kapcsolatos NetMonitor felmérését 2005. júniusban végezte 1000 internet használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.
Kulcsszavak: NRC turizmus

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50