Új Power PC processzorok az IBM-től

Milkovits Gábor, 2005. július 11. 12:44
Az IBM bemutatta a kétmagos Power PC 970MP processzort, illetve az egymagos Power PC 970FX lapka energiatakarékos verzióját.
Az új kétmagos lapka mindkét processzormagjához egyenként 1 MB saját memória tartozik, így közülük az egyik a kisebb teljesítményt igénylő feladatok végzése közben „doze” („szendergő”) üzemmódba képes kapcsolni, míg a másik dolgozik, ezáltal pedig energiát takarít meg, illetve hosszabb élettartamot biztosít a számítógép számára. Az IBM Power PC 970MP 1,4 és 2,5 GHz-es változatokban készül és a gyártó az eszközök igen széles skálájába szánja, az olyan összetett szuperszámítógép-rendszerektől, mint a Blue Gene/L a nagyteljesítményű adattároló alkalmazásokon át egészen az egyszerűbb, egy alaplapos számítógépekig és hálózati eszközökig. A Power PC 970FX energiatakarékos változata 2,7 GHz-es, ugyanakkor kevesebb, mint 20 wattot fogyaszt. A processzor az IBM szerint főként nyomtatókban és digitális videokészülékekben lesz ideálisan felhasználható. A két új termék része a gyártó „Power Architecture” technológiát szorgalmazó kampányának, amellyel az Intel és az AMD x86-os lapkáival kíván versenyezni a piacon.

Az IBM Power PC processzorainak egyik legfontosabb felvásárlója mostanáig az Apple volt, amely Macintosh G5 számítógépeibe építette be a lapkákat, a cég azonban nemrég bejelentette, hogy a jövőben fokozatosan átáll az Intel processzorok használatára. Az Apple részéről nem nyilatkoztak arról, hogy ennek ellenére a közeljövőben tervezik, vagy egyáltalán valaha tervbe vették-e az új IBM Power PC chipekre épülő Mac számítógépek építését.
Kulcsszavak: processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50