Továbbra sincs hivatalos állásfoglalás a távközlési piaci verseny mellett

forrás Prim Online, 2005. július 19. 15:23
A Miniszterelnöki Hivatal továbbra sem adott hivatalos választ a kormányzati távközlési piac monopolizálása miatt aggódó tizennégy távközlési cég nyílt levelére, amelyben a Miniszterelnöki Hivatal egyértelmű, nyilvános állásfoglalását kérték a versenysemlegesség biztosítása mellett. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezzel szemben 2005. július 20-án délelőtt "egyeztető megbeszélésre" hívta össze a GKM felügyelete alá tartozó költségvetési intézményeket, hogy a Magyar Telekom Rt. képviselőjével közösen - és más távközlési szolgáltatók kizárásával - tájékoztassa őket az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz való csatlakozás részleteiről.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének támogató tagjai - az Antenna Hungária Rt., a 3C Magyarország Kft., az eTel Magyarország Kft., az Euroweb Rt., a GTS-Datanet Távközlési Kft., a HungaroDigitel Kft., a PanTel Kft., a Tele2 Kft., az UPC Magyarország Kft., az UUNET Magyarország Internet-szolgáltató Kft. -, a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. 2005. július 6-án a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben tette közzé a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központhoz (MeH EKK) címzett nyílt levelét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz (EKG) kapcsolódó közintézmények távközlési szolgáltatásainak biztosítására a hatályos jogszabályok alapján bármelyik távközlési szolgáltató alkalmas lehet. Az érintett távközlési cégek szerint félő, hogy az összességében 17 milliárd forintra becsült kormányzati távközlési piacon a Magyar Telekom Rt. ismét monopolhelyzetbe kerül majd, ezért a nyílt levélben kérték a MeH EKK hivatalos állásfoglalását a piaci verseny fenntartásáért, a versenysemlegesség biztosításáért. A MeH a távközlési szolgáltatók kérésére 2005. július 19-ig hivatalosan nem reagált.

A piaci versenyt akadályozó, illetve lehetetlenné tévő folyamatok azonban nem fékeződtek le. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) informatikai főosztályának vezetője a Magyar Telekom Rt.-vel közösen 2005. július 20-án "egyeztető megbeszélésre" hívta össze a GKM felügyelete alá tartozó költségvetési szerveket az EKG-ra történő csatlakozás és a szolgáltatás-igénybevétel műszaki és gazdasági feltételeinek tisztázására. Az egyeztetésen más távközlési szolgáltatók képviselői kifejezett kérésük ellenére sem vehetnek majd részt. Az érintett intézmények képviselőinek a Magyar Telekom Rt. által összeállított táblázatban részletesen nyilatkozniuk kell arról, hogy jelenleg mely cégektől milyen távközlési szolgáltatásokat vesznek igénybe, és milyen áron.

A fenti egyeztető megbeszélés az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének támogató tagjai, valamint a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. álláspontja szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a Magyar Telekom Rt. a MeH támogatásával újra monopolizálná a kormányzati távközlési piacot. Az érintett távközlési cégek ismételten kérik a Miniszterelnöki Hivatalt: mielőbb foglaljon állást a piaci verseny mellett, és az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete, a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. részvételével, egy hasonló egyeztető megbeszélés keretei között közösen tájékoztassák a központi közigazgatás budapesti és területi szerveit arról, hogy továbbra is saját hatáskörben, közbeszerzési eljárás keretében választhatják ki az EKG-n kívüli adat-, hang- és internet szolgáltatójukat. Továbbá kérik a Miniszterelnöki Hivatalt és az illetékes minisztériumokat, hogy az EKG-val kapcsolatos kérdések lezárásáig ne szervezzenek a költségvetési szervek részére újabb tájékoztatót (egyeztető megbeszélést) a Magyar Telekom Rt. kizárólagosan igénybe vehető távközlési szolgáltatásairól - olvasható az ATSZE közleményében.

A MODEM IDŐK-nek nyilatkozva ugyanakkor a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ (MeH EKK) kabinetfőnöke visszautasította a monopóliumépítés vádját, mint mondta: "A kormányzatnak esze ágában sincs újra monopóliumot létrehozni, mert nem akarja a saját kiszolgáltatottságát növelni..."

Kulcsszavak: ATSZE Magyar Telekom

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50