MTI-fotókkal bővül a Sulinet Digitális Tudásbázis

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 21. 10:16
Tízezer MTI archív fotóval bővül a Sulinet Digitális Tudásbázis 2006 február végéig a nemzeti hírügynökség és az oktatási tárca háttérintézménye közötti megállapodás értelmében - közölte az oktatási miniszter és az MTI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.
"Ez egy 10 ezer képből álló hatalmas, interneten nézhető fényképalbum" - fogalmazott Vince Mátyás, az MTI elnöke, hozzátéve: olyan fotókat tesznek a diákok számára elérhetővé Magyarország 1945-90 közötti történelméből, amelyek eddig alig voltak hozzáférhetők.

"A Magyarország múlt századi történelmét nyomon követő fotók nemcsak a Sulinet révén lesznek az interneten elérhetők, hanem az MTI saját fotószolgáltatása révén is"- tette hozzá.

Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, hogy szeptemberre megújul a Sulinet portál és a Sulinet Digitális Tudásbázis, amely így könnyebben kezelhető lesz. A hagyományos tananyagok mellett folyamatosan megjelennek különféle új adatbázisok is, köztük például filmrészletek, példatárak, illetve nemzetközileg elismert oktatóanyagok.

Sikeres pályázatok alapján 2005 júniusa és szeptembere között folyamatosan kerül ki a Sulinetre többek között a magyar várlexikon, egy képes történelmi atlasz és a magyar nép tánchagyományait összefoglaló tananyag - közölte Magyar Bálint. Mindezek a diákok jobb tájékozódását segítik, s lehetővé teszik új pedagógiai módszerek szerinti oktatást is.

A Magyar Távirati Iroda működteti Közép-Európa egyik legnagyobb fotóarchívumát, amely mintegy 13 millió fotónegatívot tartalmaz. A hírügynökség 1924-ben hozta létre mozgófilm- és fotószolgálatát, a legrégebbi felvételek azonban vásárlás, gyűjtés eredményeképpen
ennél korábbiak. Az MTI fotóarchívumát 1993 májusában nyilvánították védetté.

A retrospektív digitalizálás egyik eredménye az MTI által kiadott Kor-képek fotóalbum-sorozat, amelynek első kötete 2004-ben jelent meg, Kor-képek 1945-1947 címmel. A második kötet 2005 őszén kerül a boltokba, Kor-képek 1938-1945 címmel. A harmadik kötet jövőre 1956-tal foglalkozik majd - mondta Vince Mátyás.
Kulcsszavak: Sulinet MTI

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05