A Swisscom Broadcast AG-é az Antenna Hungária 75 százaléka

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 22. 10:13
Az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot kitevő, névértéken 8,91 milliárd forint értékű részvénycsomagját a Swisscom Broadcast AG vásárolhatja meg 286 millió svájci frankért (46,76 milliárd forint).

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Rt. igazgatósága a csütörtöki döntésben három ajánlattevő: a Macquarie Hírközlési Konzorcium, az Österreichischer Rundfunk (ORF) konzorciuma és a Swisscom Broadcast AG közül választotta ki a legjobb árat kínáló befektetőt - jelentette be Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke csütörtökön Budapesten a nyilvános eredményhirdetésen.

A tranzakció létrejöttéhez szükség van a magyar, a svájci és az európai versenyhatóságok jóváhagyására is.

A részvény adásvételi szerződést hamarosan aláírják, a zárást követően történik meg a részvények átruházása, és ettől számítva 15 napon belül kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a vevőnek a többi részvényre. Az ajánlatot a privatizációs árfolyamon, részvényenként 5250 forinton köteles megtenni, amennyiben ez magasabb a vételi ajánlatot megelőző 180 kereskedési nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagáránál. A szerdai tőzsdenapon a részvény 4855 forinton zárt a Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció zárása novemberben várható - közölte a Swisscom.

A Macquarie Hírközlési Konzorcium 36,71 milliárd forint, az ORF pedig 42,1 milliárd forint árajánlattal lett a harmadik, illetve második az árversenyben.

A nyertes ajánlattevő az előzetes - 33 milliárd forintos ajánlatát 13,76 milliárd forinttal emelte meg.

A svájci Swisscom csoporthoz tartozó Swisscom Broadcast tevékenysége azonos az Antenna Hungária tevékenységi körével - mondta az eredményhirdetést követően Giovanni Conti, a svájci cég vezérigazgatója. A vezető svájci műsorszórótársaság 500 saját adóállomással, és több mint 1800 adóberendezéssel biztosítja Svájcban a rádió- és televiziójelek sugárzását. Tavaly a társaság forgalma elérte a 162 millió svájci frankot.

Giovanni Conti hangsúlyozta: "Mint stratégiai befektetők pozitív jövőt szánunk a magyar vállalatnak". Hasonlóan az Antenna Hungáriához és más cégekhez Európában, a Swisscom is keresi a földfelszíni televiziózás digitalizációjának megoldását. A svájci cég vezetője dicsérte a privatizáció szakszerűségét és hatékonyságát.

Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke sikeresnek nevezte a magyar műsorszóró társaság eladását, amit mutatott az erős árverseny is.

Az Informatikai és Hírközlési minisztérium államtitkára, Bánkúti Erzsébet kiemelte: az Antenna Hungária eladásával az állam kivonult
az elektronikus hírközlés piacáról, de a szabályozó szerepe megmarad. A szakmai befektetők vonzónak találták a magyar hírközlési piacot - tette hozzá. Ezt jelzi a privatizációs pályázat második fordulójába került jelentős szakmai befektetők névsora is.

Az ÁPV Rt. közölte a többi pályázó előzetes árajánlatát. Az osztrák ORF 35 milliárd forintot, az ausztrál Macquarie Hírközlési konzorcium 26,72 milliárd forintot, a spanyol Abertis Telecom S.A. 24,5 milliárd forintot, a cseh Ceské Radiokommunikace a.s. 38 milliárd forintot, a francia TdF Télédiffusion S.A. pedig 18,81 milliárd forintot ajánlott előzetesen az Antenna Hungária Rt. 8,91 milliárd forinto néévértékű 75 százalék plusz egy szavazatot jelentő többségi tulajdonáért.

  • Az Antenna Hungária Rt. 1992-ben alakult át részvénytársasággá 7,8 milliárd forintos jegyzett tőkével. Az akkori ÁVÜ 34 magyar önkormányzatnak adott tulajdont a társaságban, mintegy félmilliárd forintos értékben, így az állam részesedése 92,5 százalék volt.
A társaság időközben az ÁPV Rt-hez került. Az állami szervezet 1994-ben kárpótlási jegy ellenében értékesített Antenna Hungária részvényeket, így az állami részesedés 83,2 százalékra csökkent.

A privatizáció következő lépése a 2000. évi nyilvános kibocsátás volt, aminek során az eredeti tervek szerint az 50 százalék +1
szavazat feletti részesedés értékesítése mellett 9,5 milliárd forintos alaptőke-emelésre került volna sor. A kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt azonban az ÁPV Rt. igazgatósága a magyar és nemzetközi tranzakciót elhalasztotta, csak egy kisebb jelentőségű hazai tőzsdei aukcióra került sor. Ez utóbbi során az ott felkínált részvénymennyiség 12 százalékát értékesítették.

Az ÁPV Rt. 2001-ben kárpótlási jegy ellenében értékesítette a részvények 1,16 százalékát, a munkavállalóknak pedig kedvezményes formában 1,84 százalékát adta el, így részesedése 83,71 százalékra csökkent.

Később az ÁPV Rt. a Forrás Rt-be apportált 10 százaléknyi AH-részvényt. Ezzel az állami részesedés 73,71 százalékra mérséklődött.

A Forrás Rt. azóta értékesített mintegy 8,7 százaléknyi részvényt, a fennmaradó részre az ÁPV Rt-nek vételi opciója volt, ami lehetővé tette, hogy az ÁPV Rt. 75 százalék plusz 1 szavazatnyi csomagot kínáljon fel eladásra.

A kormány 2004 október végén döntött arról, hogy az AH állami részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítsék. Az AH privatizációs tanácsadói pályázatát a legelőnyösebb ajánlatot benyújtó HVB Bank Hungary Rt. nyerte.

Ezt követően az ÁPV Rt. nyilvános, kétfordulós pályázatot írt ki az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz 1 szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére 2005. április 11-én. A tender két országos napilapban és a Financial Timesban jelent meg.

A tenderen az előzetes ajánlatokat május 11-én, a végleges ajánlatokat pedig július 15-én kellett benyújtani.

Az ÁPV Rt. a felhívás szerint a kezében lévő 73,7130 százaléknyi részvényt kínálta eladásra, illetve eljárt a Forrás Rt. képviseletében az annak tulajdonában lévő 152,84 millió forint névértékű, 1,2871 százalékot kitevő részvénycsomag értékesítésében.

A tender szerint a vételárat egy összegben és forintban kell megfizetni.

A privatizációs szervezethez a pályázat első fordulójában 10 előzetes ajánlat érkezett, amelyek közül 9 érvényes, 1 érvénytelen volt.

A benyújtott előzetes ajánlatok tartalmazták a pályázók részletes szakmai referenciáit és iparági tapasztalatait, az AH működtetésével kapcsolatos terveiket, és külön lezárt borítékban a részvénycsomagért megajánlott indikatív árat.

A kiíró a második fordulóban való részvételre az Abertis Telecom S.A. -t, a Ceské Radiokomunikace a.s.-t, a Macquarie Hírközlési Konzorciumot, az Österreichischer Rundfunkot (ORF), az Swisscom Broadcast AG-t és a TdF Télédiffusion S.A.-t hívta meg.

A pályázat második fordulójában a döntési szempont az ár volt.

Az Antenna Hungária Rt. 2004-ben 11,67 milliárd forint adózott eredményt ért el, szemben a 2003. évi 155,6 millió forinttal. A
konszolidált, nem auditált, a magyar számviteli elvek (HAS) alapján készült eredménykimutatás szerint a társaság nettó árbevétele 2004-ben 26,93 milliárd forint volt, 5,65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 25,49 milliárd forintot.

Drágult az Antenna Hungária részvénye a kereskedés visszaállítása után, a papírt 5070 forinton jegyezték nem sokkal 14.30 óra előtt, ami 215 forinttal, 4,43 százalékkal magasabb, az előző napi záró áránál.

A tőzsdén csütörtökön függesztették fel a papír kereskedését, mert erre a napra hírdették meg a cég privatizációjáról hozott
döntés bejelentését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09