Mától csak az eredeti Windows-zal rendelkező felhasználók tölthetnek le kiegészítő frissítéseket

Milkovits Gábor, 2005. július 26. 09:51
A Microsoft bejelentette, hogy a mai naptól csak az eredeti, hitelesített Windows XP kópiával rendelkező felhasználók juthatnak hozzá a kiegészítő alkalmazásokat tartalmazó frissítésekhez.
A korlátozás nem vonatkozik a fontos biztonsági javítófoltokra, ami érthető is, hiszen a szoftveróriás nyilván nem szeretné, ha a becslések szerint a Windows-alapú PC-k mintegy harmadát kitevő nem jogtiszta rendszert futtató számítógépek tömeges vírusterjesztővé válnának. A biztonsági javítások az Automatikus Frissítésen keresztül, vagy pedig manuálisan lesznek letölthetők, mivel a Microsoft Update és Windows Update szolgáltatások ezentúl hitelesítést igényelnek. A Microsoft még tavaly ősszel indította be, először önkéntes alapon, Valódi Előny Programját, amelynek révén bárki megvizsgálhatta Windows szoftvere eredetiségét. Februárban aztán, immár kötelező jelleggel, kiterjesztették a projektet a szoftverkalózkodás által leginkább érintettnek talált 20 országra, köztük Kínára, Norvégiára és Csehországra.

Az eredeti Windows XP-vel rendelkező felhasználóknak ezentúl nem kell majd a 25 karaktert tartalmazó termékkódot használniuk ennek igazolására, hanem egy külön erre a célra kifejlesztett eszköz a hardveradatok alapján dönti el, hogy ugyanaz a kópia nincs-e egyszerre több PC-re telepítve. Amennyiben a rendszerről kiderül, hogy nem eredeti, a kalóz CD vagy a vásárlást igazoló blokk, valamint egy erre rendszeresített kitöltött formanyomtatvány beküldése ellenében a MS ingyenesen eljuttat a felhasználóhoz egy legális kópiát. Előbbiek híján meg kell vásárolni az operációs rendszer egy eredeti példányát, a Windows XP Home Edition esetében 99, a Professional Edition esetében pedig 149 dollárért. Ez valamivel alacsonyabb a teljesen új szoftverek bolti áránál, ugyanakkor meghaladja egy korábbi verzióról történő frissítés költségét.
Kulcsszavak: Windows security Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50