Atlétikai VB közvetítése Nokia okostelefonra

Kovács Attila, 2005. augusztus 9. 19:55
A finnországi mobiltelevíziós közvetítés a Helsinkiben most zajló IAAF atlétikai világbajnokságon folytatódik. A finn mobiltelevíziós projekt mögött álló cégek vendégei a nemzetközi sporteseményen első ízben használhatják a mobiltelevíziót.
A finn YLE tévéállomás több csatornát magába foglaló csomagot kínál a mobiltelevíziózó közönsége számára. A csomagban a világbajnokság hazai közvetítése látható, ideértve mind a YLE TV1-es és a YLE TV2-es csatorna adását is. A mobiltelevízó-nézők emellett megtekinthetik a nemzetközi csatornák számára összeállított összefoglalókat, és az egyes sportágakról (futószámok, ugró és dobószámok, gyalogló számok, maraton) szóló öt világbajnoksági különadást is láthatják. Így a nézők mindegyik eseményt megszakítás nélkül az elejétől a végéig követhetnek.

Az atlétikai világbajnokság alatt a mobiltelevízió-nézők a hagyományos YLE TV1, az MTV3, a Nelonen, a CNN, a BBC World, és a Eurosport adást is fogják. A valós idejű televízió-programokat a mobiltelevíziós adások fogására alkalmas, külön tartozékkal ellátott Nokia 7710 okostelefonon láthatják.

Az atlétikai világbajnokság kapcsán kiválóan bemutathatók a mobiltelevízió különböző felhasználási módjai, elsősorban a mobiltelevíziós készülékekre szánt újfajta tartalmak létrehozása. A felhasználók például akkor is követhetik a versenyszámokat, amikor a stadion felé tartanak, vagy amikor távol vannak az eseményektől.

A Digita, az Elisa, az MTV, a Nelonen, a Nokia, a Sonera, és a YLE közösen bonyolították le a finnországi mobiltelevíziós próbaüzemet. A Helsinki körzetében elvégzett teszt azt vizsgálta, hogy néznek-e az emberek mobilkészüléken televíziót. A próbaüzem első eredményei azt mutatják, hogy a teszt résztvevői kedvelték a mobiltelevíziós készülékeket: 58 százalékuk vélte úgy, hogy a mobiltelevíziós szolgáltatások népszerűek lesznek. A megszokott csatornákat mobiltelefonon is nézték, és naponta 5-30 percnyi időt töltöttek a kijelző előtt. A finn mobiltelevíziós próba végső eredményeit 2005. augusztus 30-án hozzák nyilvánosságra.

A DVB-H technológiával a mobilkészülékek felhasználóihoz is hatékonyan eljuttathatók a televíziós csatornák programjai. A televízióadáshoz és a bizonyos eseményekre szakosodott csatornákhoz élőben, és az adást vevő személyek számától függetlenül költséghatékonyan férhetnek hozzá a nézők. A felhasználók egyszerűen használhatják a televíziós szolgáltatást, a további interaktív szolgáltatások pedig ugyanilyen könnyen elérhetők a mobiltelevíziós készülékről.



Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50