Informatikai fejlesztés az észak-alföldi régióban

MTI Sajtóadatbank, 2005. augusztus 10. 08:35
Az év végéig az észak-alföldi régió három megyéjének minden általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézményében lesz szélessávú internet-hozzáférési lehetőség - közölte az informatikai és hírközlési miniszter kedden Nyíregyházán.
A tárca csakúgy, mint a legutóbbi három évben, a következő évtizedben is, segíti majd az érintett térség, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye informatikai fejlesztését, modernizációját, beleértve a lakossági információs infrastruktúra kialakítását is - mondta Kovács Kálmán, aki kihelyezett miniszteri értekezleten írt alá közös nyilatkozatot az együttműködésről a régió önkormányzati vezetőivel. Kiemelte: az észak-alföldi régió 2002-től 3,9 milliárd forint központi forrást kapott pályázati és egyedi döntés alapján a fejlesztésekhez, amit a tervek szerint felgyorsítanak a jövőben.

A minisztérium adatai szerint a legutóbbi három évben 359 Hajdú, Szolnok és Szabolcs megyei önkormányzat kapott támogatást, 2 milliárd forintot informatikai fejlesztésre.

A térségben 1.627 iskolának, könyvtárnak és pedagógusnak 875 millió forintot juttattak informatikai eszközbeszerzéshez. Emellett 88 iskola szélessávú internet-hozzáférésének kiépítését is segítette a tárca, 52 millió forinttal. Több, mint 380 millió forint összegű központi forrással pedig 347 eMagyarország pont létesült a három megyében.

A minisztérium 98 millió forintos támogatásával 91, hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvoda készségfejlesztő számítógépes munkaállomást létesíthetett.

Az egészségügyi dolgozók és a fogyatékkal élő emberek közül 226-an 340 millió forint támogatással juthattak informatikai eszközökhöz. Tizenegy közművelődési és oktatási intézmény 70 millió forint központi forrást fordíthatott úgynevezett digitális tartalom-fejlesztésre, 10 vállalkozás pedig 197 millió forint támogatással vezethette be az integrált vállalatirányítási rendszert.

Kovács Kálmán a további tervekről elmondta: az iskolák széles sávú internet-hozzáférési lehetőségének kialakítása mellett informatikai tudásközpontot szándékoznak létrehozni a Debreceni Egyetemen, informatikai szolgáltatási központot a Nyíregyházi Ipari Parkban, s valamennyi önkormányzatnál megteremtik a digitális ügyintézés feltételrendszerét.

Hozzátette: fontos lenne, hogy a jövőben az érettségi vizsgához a számítógépkezelői vizsga is feltétel legyen, hogy a 21. század informatikai írástudását minél többen elsajátíthassák.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50