Új típusú másolásvédelem a kék lézer lemezeken

OTS - Cégvonal, 2005. augusztus 10. 13:58
Az illegális másolatok és a nagy tételekben történő kalózmásolatok megakadályozása, de egyúttal a felhasználók számára a legálisan vásárolt felvételeikről a másolatkészítés lehetőségének biztosítása érdekében a Blu-ray Disc Association (BDA) a valaha létezett legkiterjedtebb optikai diszk formátum tartalomkezelő rendszert vezeti be.
A Blu-ray tartalomkezelő rendszer három elsődleges komponensre épül. Ezek: az Advanced Access Content System (AACS) hozzáférés-kezelő technológia; a BD+ Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző megújítható tartalomvédelmi technológia; valamint a ROM Mark , a tömeges másolatok, valamint a tömegesen előállított másolatok értékesítésének a megakadályozására szolgáló, szintén a Blu-Ray diszkekre egyedileg jellemző védelmi technológia.

A tartalomvédelem megoldása kulcsfontosságú problémája a következő generációs médiaterjesztési technológiának - jelentette kiJoshua Martin, az IDC kiskereskedelmi piackutatással foglalkozó elemzője. A tartalomvédelmi megoldások végleges formába öntése előfeltétele a kéklézeres optikai diszk technológia kereskedelmi bevezetésének. A védelmi rendszernek a DVD technológiánál nagyobb rugalmasságot kell biztosítania a vásárlóknak, ugyanakkor a jelenleginél jobban is kell védenie a rögzített tartalmat másolás
ellen.

A Blu-ray tartalomkezelési rendszer alapjául a DVD lemezeknél alkalmazottnál sokszorosan hatékonyabb modern AACS tartalomkezelési technológia szolgál. Az AACS emellett új felhasználási módok és használati modellek bevezetését is lehetővé teszi hálózati és internetes funkciók segítségével, beleértve a másolatok jogosult és biztonságos kezelését is. Az AACS átvételén túl az EDA határozott lépéseket tett a kalózmásolatok tömeges készítésének megakadályozására a ROM Mark technológia adoptálásával. A Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző ROM Mark kifejezetten a filmiparnak évente több mint hárommilliárd dolláros bevételkiesést okozó tömeges másolatok megakadályozására kifejlesztet új technológia. A másolatok megakadályozása érdekében ROM Mark egyedi és kimutathatatlan bélyeget helyez el még a beégetés előtt BD-ROM média anyagokban, mozifilmekben, zeneszámokban és számítógépes játékokban. A felhasználók számára láthatatlan ROM Mark bélyeg kezelését csak jogosítvánnyal rendelkező BD-ROM gyártók tudják technikailag megoldani, ami gyakorlatilag megakadályozza a lemezek illetéktelen másolását.

A BDA adoptálta a szintén a Blu-ray technológiára egyedileg jellemző BD+ programozható frissítő funkciót is, ami a tartalomszolgáltatók számára teszi lehetővé a biztonsági rendszer ellen intézett szervezett támadások elhárítását azáltal, hogy lehetőséget nyújt a kompromittált kódkészletek dinamikus felfrissítésére. Mindezek együttesen számos hatékonyan alkalmazható eszközt adnak a tartalomszolgáltatók kezébe a Blu-ray kalózmásolatok ellen vívott küzdelemhez. A BD+ frissítések emellett kizárólag a korrumpált lejátszókat érintik, de nem módosítják a nem korrumpált, ezért még jól működő, de még támadásra sérülékeny lejátszó kódjait.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50