Digitális tankönyvek egyharmaddal olcsóbban

Genda Csongor Zoltán, 2005. augusztus 11. 17:14
Az amerikai MBS Textbook Exchange könyvkereskedő céljául tűzte ki, hogy az amerikai egyetemeken bevezeti az elektronikus tankönyveket. Terveik szerint a digitális könyveket egyharmaddal kevesebbért kínálják majd megvételre, mint amennyiért ezek nyomtatott változatait be lehet szerezni.
Az MBS Universal Digital Textbooks névre keresztelte a programot és öt másik neves államokbeli kiadóval karöltve (McGraw-Hill Higher Education, Houghton Mifflin Company, John Wiley & Sons, Thomson Learning valamint Sage Publications) akarják megvalósítani a projekt sikeres kivitelezését.

Kezdetben a PDF-formátumú E-book-okat tíz egyetem könyvesboltjainak polcaira rakják ki, köztük a Princetonéra is. A digitális könyveket ellátják Digital-Rights-Management (DRM) másolásvédelmi technikával is, hogy ne lehessen azokat illegálisan terjeszteni és az illető tananyagot csakis öt hónapig (egy amerikai szemeszter) lehet majd használni. A DRM-megoldás arról is gondoskodik, hogy ne lehessen a teljes szöveget kinyomtatni, hanem csak rövidebb fejezetek nyomtatását engedélyezi.

Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy egy-egy papíralapú tankönyv ára meghaladja a 100 dollárt is, ezért virágzó üzletág az egyetemeken a használt könyvek értékesítése, melyeket szinte féláron lehet beszerezni. Fred von Lohmann az Electronic Frontier Foundation ügyvédje és egyben a kezdeményezés egyik kritikusa szerint azonban az MBS a használt könyvek piacát akarja kedvező áron kínált digitális könyveivel ellehetetleníteni, mert kétségtelen, hogy a kiadók inkább részesítenek előnyben egy olyan digitális világot, amelyben a fogyasztók nem vásárolnak használt könyveket.

Kulcsszavak: e-book oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09