Palm okostelefon Windows szoftverrel?

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 12. 20:10
Andrew Brown, a Palm pénzügyi igazgatója egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy egy Windows operációs rendszerű Treo okostelefon segíthetne a cégnek több vállalati ügyfelet szerezni a jövőben.
Brown ugyanakkor nem árulta el, hogy ténylegesen van-e ilyen készülék fejlesztés alatt a cégnél, amint azt néhány az internetre felkerült fotó mutatja. Amennyiben a leendő Treo 670-esről megjelent képek valódiak, úgy az amerikai Verizon mobilszolgáltató rövidesen forgalomba is hozza a Windows Mobile-alapú készülékeket, mivel azokon a mobilcég logója is látható. A Palm és a Verizon részéről ugyanakkor semmilyen módon nem erősítették meg ezeket az információkat. Brown viszont azt is elmondta, hogy a PalmSource-szal való hagyományos kapcsolatuk, illetve a két cég közös múltja ellenére a Palm jelenleg semleges álláspontot foglal el az általuk használt operációs rendszerek és e-mail kliensek tekintetében. Ez azonban nem jelenti a PalmSource-szal történő teljes szakítást, hanem a Palm egy másik illetékese szerint csupán azt, hogy cégük más rendszerű készülékekkel is kiegészítené termékskáláját. A Microsoft számára a Treo kiváló lehetőséget nyújthat arra, hogy az egyik legnépszerűbb okostelefonon kínálja a következő generációs Windows Mobile 5-öt.

Eközben a PalmSource is megpróbál kiutat keresni nehéz helyzetéből. Miután a Sony, illetve nemrég a Zodiac-ot gyártó Tapwave is kivonult a PDA-piacról, egyedül a Palm forgalmaz Palm OS-alapú készülékeket. Ezek piaci részesedése mostanra 19%-ra esett vissza, miközben a Windows Mobile a PDA-k 46, a RIM szoftvere pedig 23%-án fut. Erre reagálva a PalmSource olyan megállapodást kötött a napokban a Monta Vista szoftvercéggel, amelynek értelmében a Palm OS Linux alapokon futna a jövőben, ezáltal ötvözve a két rendszer előnyeit.
Kulcsszavak: Windows pda Palm

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50