Vírusinvázió - Hisztéria, vagy valódi fenyegetés?

A proaktív védekezés fontosságáról

forrás Prim Online, 2005. augusztus 19. 18:07
A Microsoft által egy hete publikált Windows-sebezhetőséget a felkészült vírusgyártó csoportok már a hét végén sikeresen kiaknázták. Pár nap alatt 9 olyan vírus jelent meg, mely a MS05-039 sebezhetőséget (is) kihasználja. Ilyen gyors "fejlesztésre" csak úgy van lehetőség, hogy a "föld alatt" komoly kommunikáció folyik.
A sebezhetőséget kihasználó kódrészlet feltehetően ugyanattól a személytől származik, aki a minden idők legnagyobb vírusjárványát előidéző Sasser-kódot írta. Az "új" férgek (pl. Zotob) és a hasonló módon létrehozott úgynevezett botvariánsok gyors megjelenésekor újabb hatalmas járvány kialakulása volt várható. A Windows-hiba azonban nem tette lehetővé a gyors terjedést, hiszen igazi veszélyt csak a Windows 2000-es rendszereken jelentett. Ráadásul a vírus olyan kommunikációs csatornán érkezett, melyet az internet felől védelmeznek a hálózatok határvédelmi tűzfalai, illetve a már széles körben használt személyi tűzfalak is.

A "Zotob" kitörés így jobbára csak médiabotrány lett, még azzal együtt is, hogy rengeteg nagy rendszer (CNN, ABCNews, The New York Times) "bekapta" a vírust. Erre a hordozható számítógépek egyre szélesebb körű, mindenféle védelmet nélkülöző használata ad magyarázatot. A vírus az internet felől nem képes behatolni a hálózatba, ellenben egy védtelen notebook könnyen megfertőződhet. Ha ezt a notebookot aztán gazdája az irodába visszatérve - minden különösebb óvintézkedés nélkül - csatlakoztatja a helyi hálózathoz (ahol már nincs tűzfalas védelem), a kártevő "szabadon" szétterjedhet.

Tekintve, hogy a Windows 2000 öt éve jelent meg, hasonló hiba felfedezése és annak hasonló felhasználása bármikor várható. A hatékony védekezés három fronton történhet, amelyek párhuzamos használata manapság elengedhetetlen:

  • Folyamatos frissítés: A kiadott Windows-frissítések naprakész feltelepítésével megszüntethetők a Windows-sebezhetőségek, így megszűnik a támadási felület.
  • Kommunikációs csatornák védelme: tűzfalak segítségével az összes szükségtelen csatorna letiltása, így megszűnik az "út" a sebezhető rendszerek felé.
  • Védelem a (mindig) sebezhető végpontokon antivírusprogramok segítségével.

A folyamatos frissítés feladata napjainkra egyre nehézkesebb. Egy nagyobb hálózatban a frissítések telepítése komolyan előkészített, több szakembert lefoglaló, nehezen automatizálható feladat. A Sasser megjelenése után komoly hálózatüzemeltetők 20 napról 7 napra csökkentették az úgynevezett frissítési ablakot, amely a sebezhetőség publikálásától a teljesen védett rendszerig eltelt időt jelenti. A mostani kártevő gyors megjelenése alapján ezt 3-ra kellene csökkenteni, mely a tesztelés szükségességét figyelembe véve gyakorlatilag lehetetlen feladat.

A kommunikációs csatornák védelme a hálózat határán általában már megfelelőnek mondható. Ezért a mostani eset kapcsán nem beszélhetünk igazi víruskitörésről, hiszen az interneten terjedni próbáló Zotob variánsok "falba ütköztek" a helyi hálózatok határán. Azonban a hálózaton belül gyakorlatilag lehetetlen az ilyen típusú védekezés. A számos különböző felhasználói program kommunikációjának folyamatos engedélyezése/tiltása olyan többlet feladatot jelentene a hálózat üzemeltetőinek, melyet nem lehet felvállalni. Ezért jellemzően a hálózaton belül a kommunikációs csatornák nyitottak, ez azonban azt jelenti, hogy "belülről" a rendszer megfertőzhető.

A munkaállomások és szerverek (végpontok) vírusvédelme a harmadik védelmi vonal, melynek általános használata napjainkra szintén alapvetővé vált minden hálózatban. Az antivírusgyártók folyamatosan figyelik a kártevők "mozgását", és mindig a leggyorsabban készítik el a védelmet jelentő új vírusdefiníciót. Itt is jelentkezik a frissítési időablakból adódó probléma, azonban ez esetben sokkal kisebb időintervallumokról beszélhetünk. Míg a Windows rendszerek frissítése folyamatban van, a végpontokon lévő antivírusszoftverek képesek "tartani a frontot".

Mivel napjainkra egy új kártevő megjelenésétől a járványig eltelt időablak órákra csökkent, a vírusdefiníciók megjelenéséig már komoly károk keletkezhetnek. Ez megfigyelhető volt a mostani, belülről történő fertőzések esetén is. Azoknál, ahol bejutott a vírus - például hordozható számítógépen -, ott Windows- és vírusdefiníció-frissítés hiányában percek alatt terjedt szét az összes Windows 2000-es rendszerre, komoly hibát okozva ezzel a hálózat működésében. (A CNN például adását megszakítva adott ki közleményt informatikai rendszere instabilitásáról.)

Megoldást az úgynevezett proaktív technológiák használata adhat, melyek alkalmazásával a kártékony kód a vírusdefiníciós adatbázis-frissítés megérkezéséig is felismerhető. Az egyik legfejlettebb heurisztikával rendelkező vírusirtó - a NOD32 - például vírusdefiníció nélkül, proaktív módon felismerte és blokkolta a Zotob variánsokat az általa védett rendszereken. Az ilyen típusú technológiák létjogosultságát bizonyítja az egyre rövidülő időablak. A vírusírók és a "védekezők" közti versenyfutás azt eredményezi, hogy az új kártékony kódok szétterjesztésére a már kipróbált technológiákat veszik igénybe a vírusírók is. Ez azt jelenti, hogy egy megfelelő heurisztikus technológia tudja, hogy hol és hogyan várható a kórokozó, és viselkedése alapján képes megállapítani fajtáját, majd ezt követően pedig blokkolja is azt.

Szerző: Kiss Zoltán, Sicontact Kft. (A NOD32 antivírusrendszer magyarországi forgalmazója)
Kulcsszavak: vírus NOD32

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50