Teljes Sun infrastruktúra az interaktív televíziózáshoz

2006: az áttörés éve a digitális műsorszórás területén

forrás Prim Online, 2005. augusztus 24. 13:07
A Sun Microsystems mint a Java technológia létrehozója, kifejlesztője és legfőbb támogatója bejelentette, hogy teljes, nyílt digitális interaktív televíziós és alkalmazás infrastruktúrát kínál a szolgáltatóknak, amelynek része a digitális adattárolás, archiválás, a műsorszórás, a digitális szerzői jogvédelmi alkalmazások, vagy akár a set-top-boxok implementálása is.

Az elmúlt hónapok külföldi tapasztalatai azt bizonyítják, hogy emberek szívesen váltanak digitális televízióra, amelynek technológiai platformja elemzők szerint a Java lesz. A digitális televíziózás európai fellegvárának számító Olaszországban például tavaly januárban indult útjára a digitális műsorszórás, és mára már több mint 1,5 millió háztartásba jutott el. Az ottani siker legjobb bizonyítéka a naponta 3000-rel növekvő előfizetői szám.

Szakértők szerint a digitális tévézés népszerűségét nem csak a jobb képminőségnek és a szélesebb csatornaválasztéknak köszönheti, hanem a prémium tartalomnak, valamint az olyan interaktív szolgáltatásoknak, mint a mobil telefonoknál már nagy sikert aratott Java játékok, szavazás és információs szolgáltatások. Ezek közül a legnépszerűbbek a kvíz- és sportjátékok, valamint a foci.

A digitális televíziózás a játékok és alkalmazások mellett olyan kényelmi funkciókat is nyújthat, mint a videofelvétel videokészülék nélkül. A Sun Microsystems által a világ több pontján sikerrel bemutatott új technológiának köszönhetően annyi televíziós adást rögzíthetünk magunknak digitális minőségben, amennyit csak kedvünk tartja, így már nem kell azért izgulnunk, hogy időben leüljünk a tévé elé egy-egy műsor miatt. Sőt, drága DVD felvevőt sem kell vennünk, hogy a felvett műsort ismét digitalis minőségben lejátszhassuk.

Az eddig elért eredményekben a MHP un. set-top-box-ok által biztosított változatos szolgáltatások, valamint néhol a kormányzati szabályozás is komoly szerepet játszott. Olaszországban például tavaly minden eladott vevőkészüléket 150 euróval támogatott az állam.

Sokan bíznak a nyílt interaktív televíziózás sikerében. Piackutatók szerint 2006 lesz az igazi áttörés éve. Akkora várható, hogy megjelennek a piacon a “megfizethető” árú set-top-boxok, amelyek támogatják a kiváló minőségű MPEG4 videoformátumot és az MHP alapú interaktív alkalmazásokat. Természetesen a szolgáltatók is gőzerővel dolgoznak az új technológia bevezetésén, amely 2008-ig a nyugat-európai háztartások fele számára válhat elérhetővé. Az elemzők szerint a szolgáltatók számára kb. 3 milliárd euró éves árbevételt jelenthet az MHP bevezetése. Az MHP sikerét elősegíti, hogy a Java alapú MHP set-top-boxokon lottózni, több 100 játékkal játszani, szavazni, MMS-t kapni és küldeni, vásárolni lehet, valamint általa egyéni reklámokat és egyéni közlekedési információkat is kaphatunk. A szakemberek szerint mindez azonban még csak a kezdet.

Kulcsszavak: televízió TV HDTV Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09