A Flextronics második gyárát építi Indiában

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 15. 12:17
A világ legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója, a szingapúri székhelyű Flextronics International Ltd. 30-50 millió dollárért megépíti második üzemét Indiában, Tamil Naduban, távközlési berendezések gyártására, és tíz-tizenöt éven belül 300-500 millió dollárt költ ott további fejlesztésre, közölték a vállalatnál szerdán.

- Indiából második Kínát szeretnénk csinálni, de ez sok munkába fog kerülni - mondta Flextronics ázsiai-csendes-óceáni részlegének elnöke, Peter Tan.

A Flextronicsnak Indiában Bangaloreban van gyára, és egy logisztikai központja Madraszban.

A cég további ázsiai gyárai Kínában - ott a következő hat hónapban 30 millió dollárt akarnak befektetni -, Hongkongban, Szingapúrban, Malajziában, Japánban és Tajvanon vannak. 73 ezer ázsiai alkalmazottja közül 47 ezren dolgoznak Kínában. Kínában a cég eddig 500 millió dollárt ruházott be.

A Flextronics jó úton van célja felé, hogy a jövő márciussal végződő pénzügyi évében 20 százalékkal 9,02 milliárd dollárra növelje ázsiai értékesítését, mondta a területi elnök. A júniussal zárult első üzleti negyedévben az ázsiai bevétel 1,95 milliárd dollár volt a teljes, 3,9 milliárd dolláros forgalomból. A bevétel 28 százaléka Európából, 22 százaléka az amerikai földrészről származott. Fő vevői a Sony Ericsson, a Motorola, a Hewlett Packard - ez utóbbi a magyarországi Flextronics-termékeké is -, a Microsoft és a japán Casio.

Augusztus közepén a Flextronics és a polgári hajózás elektronikus termékeinek egyik nagy szállítója, a Raymarine ötéves kiszervezési együttműködésről kötött megállapodást, aminek eredményeképpen bővül a Flextronics magyarországi tevékenysége. Az öt évre szóló megállapodás értéke mintegy 500 millió dollár.

A Flextronics a megállapodás szerint integrált gyártási szolgáltatásokat nyújt a Raymarine-nek.

A közlemény szerint a Flextronics által nyújtott szolgáltatásokat a cég magyarországi egységei látják el: így például nyomtatott áramköri lapokat állítanak elő, illetve logisztikai és tesztelési szolgáltatásokat nyújtanak.

Az MTI információi szerint a Flextronics nyugat-magyarországi ipari parkjában egyelőre nem bővítik sem a létszámot, sem a gyárat, a szükséges szakemberlétszámot átképzéssel biztosítja a vállalat.

A zalaegerszegi Flextronics gyár idén januárban 900 fős létszámcsökkentési szándékot jelentett be a megyei munkaügyi központnál. Korábbi közlés szerint Zala megye legnagyobb, 6 ezer embert foglalkoztató munkaadójánál az egyik háztartási elektronikai termék rendeléseinek visszaesése miatt kényszerülnek a 900 fős leépítésre. Az elküldöttek kétharmada fizikai dolgozó.

Kulcsszavak: Flextronics

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50