Perelik a Google-t könyvtárprogramja miatt

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 21. 19:04
Az Authors Guild szerzői egyesület benyújtotta keresetét a Google ellen szerzői jogsértés miatt. Az egyesület azzal vádolja a kereső-szolgáltatót, hogy a "Print Library Project" keretein belül a szerzői jog védelmét élvező könyveket is digitalizált.
A Google megállapodott a stanfordi, harvardi, oxfordi, michigani egyetemi könyvtárakkal valamint a New York Public Library-vel, miszerint beszkennelheti az ezek tulajdonában lévő könyveket és kivonatozva közzéteheti azokat az interneten, azonban az Authors Guide mégis sérelmezi ezt. Nick Taylor, az egyesület elnöke elmondta, hogy habár a könyvtárak hozzájárultak a projekt megvalósításához, a még jogvédett könyvek digitális formába való öntéséről csakis maguk a szerzők dönthetnek. A sértett alkotók kártérítést követelnek a Google-től és azt szeretnék elérni, hogy a kereső-szolgáltató felhagyjon digitalizálási terveivel.

A kereső-szolgáltató könyvtár-projektjét azonban már korábban is sokan kritizálták: először a francia, majd a német könyvtárosok is nem tetszésüknek adtak hangot, mivel háttérbe szorulni érezték saját nemzeti kultúrájukat, mondván, hogy a Google csakis az angol irodalmat készül feldolgozni. Ezt követően jöttek a szerzői jogi viták, minek következtében augusztusban ideiglenesen leállította a cég a könyvtár-projektet. Ennek ellenére a tegnapi napon (amerikai idő) pár sértett író karöltve a szerzői egyesülettel benyújtotta keresetét az egyik New-York-i bíróságon a Google ellen.

A kereső-szolgáltató azonban nem érti az írók ilyetén felháborodását, mert szerintük ezek könyveinek feldolgozása csakis a szerzők hasznára válhat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09