Letölthető a Firefox 1.0.7

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 22. 08:59
A Mozilla kiadta a Firefox böngésző frissített, 1.0.7-es verzióját, amely számos biztonsági rést orvosol, köztük egy nemrégiben feltárt igen veszélyes hibát is.
Körülbelül két hete egy olyan a Firefox böngészőn és a Mozilla szoftvercsomagon is jelen lévő biztonsági rést fedeztek fel és hoztak nyilvánosságra, amely vírusprogramok futtatását lehetővé tevő támadásoknak nyithat utat. A Mozilla erre reagálva szinte azonnal kiadott egy az ékezetes domaineket (IDN) kezelő, sebezhető alkalmazás ideiglenes kikapcsolását eredményező kódot, valamint instrukciókat is a manuális eljáráshoz. Időközben több szoftverbiztonsági cég is arra figyelmeztetett, hogy a hackerek már valószínűleg dolgoznak a hibát kihasználó kódokon, így még sürgetőbbé vált a megfelelő javítás kibocsátása. A Mozilla ezt nemrég meg is ígérte, és most közzé is tette a frissített Firefoxot termékoldalán (http://www.mozilla.org/products/firefox/), ahonnan már a magyar nyelvű változat is letölthető. A javított Mozilla 1.7.12 szoftvercsomag szintén még a héten megjelenik.

A Firefox 1.0.7 a fent említett mellett még több más, kevésbé veszélyes biztonsági rést is kijavít, ezekkel kapcsolatban azonban nem közöltek részleteket. A népszerű ingyenes böngészőnek még az idén kiadják az első átfogóan megújított, 1.5-ös verzióját, amely lehetővé teszi majd a szoftver egyszerűbb, csak a javítófoltok letöltését igénylő frissítését. A Firefox népszerűségében kulcsszerepet játszik a Mozilla által hangoztatott nagyobb biztonság, ez az előny azonban a böngésző egyre szélesebb körű elterjedésével könnyen elenyészhet. A Symantec szerint az idei első félévben több biztonsági rést találtak a Mozilla szoftverén, mint az Internet Explorer-en, igaz viszont, hogy a hackerek körében a jóval több PC-n futó Microsoft böngésző még mindig kedveltebb célpontnak számít.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09