Vakok és gyengén látók számára is elérhető az EUvonal honlapja

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 28. 09:31
Elkészült a világhálós EUvonal vakbarát változata, így vakok és gyengén látók számára is elérhető az a több tízezer oldalnyi hír, tájékoztató, háttéranyag, amely az Európai Unióról és Magyarország tagságáról szól - jelentette be Gyárfásné Fekete Judit, a Miniszterelnöki Hivatal főcsoportfőnöke kedden sajtótájékoztatón.
Szuhai Mihály, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége informatikai csoportjának vezetője, aki közreműködött a vakbarát honlap elkészítésében az MTI-nek elmondta, hogy a vakemberek életminőségén javító, a honlapok hangos olvasását lehetővé tevő szoftverrel Magyarországon öt-hatszázan rendelkeznek magánfelhasználóként, emellett ezren vannak azok a felhasználók, akik a program demováltozatát meghatározott időkorlát mellett használhatják.

Ehhez képest Magyarországon 45 ezer súlyos látássérült ember él és harminc százalékuk igényelné a közel 250-300 ezer forint értékű speciális szoftvert, amelyhez jelenleg pályázatok segítségével jutottak hozzá a rászorulók - tette hozzá.

Az informatikai csoport vak vezetője beszámolt arról is, hogy szempontrendszert dolgoztak ki a webfejlesztők számára, így, akik egy-egy honlapot szeretnének vakbaráttá átalakítani, a legérintettebbektől kaphatnak segítséget. Ehhez a szempontrendszerhez szervezetük honlapján bárki hozzáférhet.

A vakbarát honlapot az eddig több mint kétmillió látogatóval rendelkező EUvonal a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szakmai támogatásával alakította ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50