Az econet.hu Rt. közleménye könyvvizsgálatával kapcsolatban

forrás Prim Online, 2005. szeptember 28. 19:35
Az econet.hu Rt. és Dr. Matukovics Gábor könyvvizsgáló a társaság könyvvizsgálatával kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre reagálva az alábbiakról tájékoztatja a befektetőket és a szélesebb közvéleményt:
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2005. szeptember 27-én honlapján nyilvánosságra hozta az E-III/30.063-1/2005. sz. határozatát, mely egyebek mellett egy korábbi határozatának indokolását módosította, érintve a társaság 2004. évi könyvvizsgálói jelentése záradékának korlátozását, illetve a könyvvizsgáló által kiadott vezetőségi levelet is, melyeket egyébként a társaság a 2004. évi éves beszámolóval együtt nyilvánosságra hozott.

Az econet.hu Rt. és Dr. Matukovics Gábor a módosító határozat kapcsán a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a befektetőket és a szélesebb közvéleményt.

A könyvvizsgáló felhívja a figyelmet arra, hogy a PSZÁF határozata a Záradék korlátozásának szövegét pontatlanul és értelemzavaróan idézi. A könyvvizsgáló a Záradékkal - ellentétben a PSZÁF határozatban hivatkozottakkal - pusztán azt a tényt kívánta jelezni, hogy az egyes befektetések tekintetében a piaci összehasonlító módszer és piaci ár nem állt rendelkezésre (mivel a piacon az érintett időszakban hasonló ügyletekre, pl. hasonló méretű internetszolgáltató adásvételére nem került sor, illetve nem volt róla a könyvvizsgálónak vagy a Társaságnak tudomása), és ebből következően az aktív tőkekonszolidációs különbözet (üzleti vagy cégérték) piaci értékéről (szintén a hasonló piaci ügyletek hiánya miatt) véleményt formálni nem tudott. Az érintett befektetéseknek a számviteli szabályoknak mindenben megfelelő értékelése egyébként megtörtént, ezeknek, illetve az értékelése alapját képező értékelési módszereknek a megismerése a könyvvizsgáló hatókörében állt, azonban ezek további felülvizsgálatát a könyvvizsgáló nem végezte el, hanem egyszerűen a felkért szakértők (a konszolidációs körbe vont társaságok könyvvizsgálója és független könyvvizsgáló) véleményét elfogadta.

A könyvvizsgáló a hivatkozott értékelési módszereket és az azok alapján történt értékeléseket a társaságnál folyó PSZÁF vizsgálat kapcsán az utóbbi hetekben részletesen áttekintette és azokat számvitelileg mindenben megfelelőnek találta. Ennek során különös hangsúllyal vizsgálta meg a Záradékban megjelölt tőkekonszolidációs különbözet legjelentősebb részét kitevő Externet Kft. értékelését, minek során megállapította, hogy a 2004. december 31-i értékelés alapját képező értékelési módszer (a jelenlegi eszközökkel és az eszközök kombinációjával elérhető jövőbeni vagyontöbblet jelenlegi értéke) az azóta eltelt időszak gazdálkodásának eredményét is figyelembe véve kitűnően vizsgázott.

A PSZÁF határozat ugyancsak részletesen hivatkozik a könyvvizsgáló által kiadott vezetőségi levélre, mely tisztázatlan, rendezetlen kérdésekre hívta fel a figyelmet és javaslatokat fogalmazott meg. Ezekkel kapcsolatban a könyvvizsgáló fontosnak tartja kiemelni, hogy a vezetői levélben foglaltak az econet.hu Rt. pénzügyi és gazdasági helyzetének átláthatóságát semmiben nem befolyásolták, azok pusztán segítő szándékkal kerültek a Társaság részére megfogalmazásra. Ha bármilyen olyan tisztázatlan vagy rendezetlen kérdés merült volna fel (mint ahogy nem merült fel), amely a beszámolóra gyakorolt hatásánál fogva olyan nagyságrendű lett volna, amely a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzet bemutatását lényegesen befolyásolta volna, úgy az a könyvvizsgálói jelentés Záradékának korlátozását képezte volna.

Kulcsszavak: PSZÁF +céginfo Econet.hu

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05