Az új Office is támogatni fogja a PDF formátumot

Milkovits Gábor, 2005. október 3. 19:51
A Microsoft bejelentette, hogy az Office irodai programcsomag következő, 12-es verziója támogatni fogja az igen népszerű PDF dokumentumformátumot is.
Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az Office 12-vel lehetséges lesz a Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio és InfoPath alkalmazásokkal készített dokumentumok PDF formátumba történő átalakítása. A PDF fájlok tartalmának megtekintéséhez ugyanakkor továbbra is szükség lesz egy külön olvasóra, mint amilyen például a formátumot kifejlesztő Adobe Acrobat Reader szoftvere. Steven Sinofsky, a Microsoft Office projektjéért felelős alelnöke elmondta, havonta körülbelül 120 ezer felhasználó kérte tőlük különböző fórumokon, hogy legyen a programcsomag része a PDF-támogatás. Sinofsky hozzátette, hogy a minél több platform közötti akadálytalan dokumentumcsere, illetve a hosszú távú archiválás biztosítása kiemelt prioritásként szerepel céljaik között, amit jól mutat, hogy az új Office esetében a PDF-fel és a nyílt XML-lel egészítették ki a már meglévő HTML és RTF repertoárt.

A különféle platformok támogatása mellett a Microsoft dolgozik egy saját, „Metro” munkanéven futó nyílt dokumentumformátumon is, amely a PDF számos jellegzetességét is magán viselné. Ezek talán legfontosabbika, hogy lehetővé tenné Office dokumentumok megtekintését az Office alkalmazások használata nélkül is. A Metro a Windows Vista részeként, a menetrend szerint 2006 második felében kerül kibocsátásra, akárcsak az Office 12 programcsomag. Ez utóbbi szoftver béta tesztváltozata ugyanakkor még idén ősszel hozzáférhető lesz, és Sinofsky szerint tartalmazza majd az említett PDF átalakító funkciót is.
Kulcsszavak: iroda Microsoft Office

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05