Új IBM Power5+ processzor és új szerverek

Széll Zoltán, 2005. október 5. 20:10
Az IBM bevezette az új Power5+ processzort és az új lapkán alapuló Unix szerversorozatot, amelyek szállítása még ebben a hónapban megkezdődik. A Kék Óriás a nagyobb teljesítményű rendszerekkel nyomást kíván gyakorolni legnagyobb versenytársaira a Sun-ra, a HP-re és az Intel-re.
Az új lapka 1,9GHz-es órajellel fut és ezt a változatot a vállalat csak az IBM System p5+ sorozat kisebb teljesítményű modelljeibe építi be.. Ezek a gépek Linux vagy IBM AIX operációs rendszer felügyelete alatt futnak. Az IBM a Linux operációs rendszert a jövőben csak az ’OpenPower’ modellekben használja.

Az IBM egy teljesen új modellt is bevezetett, amely a Power sorozat előző generációját a Power5 lapkát használja. A p5-505 az első „pizza boksz” (44mm magas) modell.

A Power5+ a Power4-hez, a Power4+-hoz és a Power5-höz hasonlóan kétmagos processzor, azaz egyetlen lapka két feldolgozó gépet tartalmaz. Az IBM a kétmagos processzorokat már több éve használja szervereiben. Az új processzorok az IBM-et vezető pozícióba juttatták a Unix szerverpiacon, legnagyobb versenytársaival – Sun, HP – szemben. Az IBM most már kétmagos AMD és Intel processzorokat használ új rendszereiben az x86 alapú szerverpiacon is.

Az új Power5+ alapú modellek szállítása október 14-én kezdődik. A p5-520 két processzormagot (egy lapkát), a p5-550 két-, vagy négy processzormagot (egy, vagy két lapkát), a p5-550Q négy-, vagy nyolc magot (két-, vagy négy lapkát) tartalmaz. Ebben a szerverben az IBM új tokozási technológiát használ, amely két fizikai processzort „csomagol” egyetlen többlapkás – MCM – modulba. A p5-575+ maximum 16 Power5+ maggal (vagy 8 lapkával) kapható, nagy számítási teljesítményt igénylő műszaki alkalmazásokhoz. A Kék Óriás bevezette az IntelliStation Power 285 munkaállomást is, egy, vagy két maggal.

A vállalat az „Express” konfigurációkat a kisebb vállalatoknak ajánlja. A kétmagos p5-505 modell ára két maggal 5750 dollár, a szintén kétmagos p5-520 modellé 11896 dollár, és a nyolcmagos p5-550 modellé 37428 dollár.

A Power5+ lapka a második, a három fő ’high-end’ szerverprocesszor-család közül, amelynek gyártását 130nm-es technológiáról 90nm-esre tették át. Az új technológia lehetővé teszi ugyanakkora lapkára több áramkör integrálását, vagy ugyanannyi áramkör integrálást kisebb lapkára. A kisebb lapkák előállítási költsége alacsonyabb és kevesebb energiát igényelnek.

A Sun szeptember közepén vezette be a 90nm-es UltraSparc IV+ lapkát, amely a 130nm-es UltraSPARC IV lapka kissé módosított változata. Az Intel novemberben jelenti be az Itanium 90nm-es ’Montecito’ változatát, amely a jelenleg használt 130nm-es, egymagos Madison generáció utódja. A HP-nél már elkészültek azok az új szerverek, amelyek a Montecito Itanium 2 lapkák köré épülnek. Az Itanium lapkákat a HP és az Intel közösen fejlesztette. Amíg a Power5+ és az UltraSparc IV+ a ma használt kétmagos lapkák méretcsökkentett változatai a Montecito jelentős mértékben eltér elődjétől, mivel kétmagos Itanium.

A Power5+ processzor nagyobb sebességű DDR2 memória határfelületet tartalmaz. Az új processzorokkal a szerverek teljesítménye 15-20 százalékkal magasabb és kevesebb energiát igényelnek, mint az elődök.

Az IBM ’közepes teljesítményű’ és ’high-end’ p5 modellek még nem kaphatók a Power5+ processzorral. Ezek a: p5-570, nyolc kétmagos lapkával, a p5-590, tizenhat kétmagos lapkával és a csúcs p5-595, 32 kétmagos lapkával, amelyek csak 2006-ban lesznek kaphatók gyorsabb Power5 lapkákkal. Az 1,9GHz-es lapka nem a leggyorsabb Power5+ változat. Később jönnek az i5 rendszerek, azonos hardverrel, de IBM i5/OS operációs rendszerrel és az integrált szoftverek teljes kollekciójával. A Linux csak az OpenPower rendszereken kapható, amely válasz a felhasználók igényeire: két operációs rendszer támogatása egy szerveren, ami maximális rugalmasságot biztosít.
Kulcsszavak: szerver processzor IBM

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05