Ericsson és Motorola: az IMS evangelistái

Kovács Attila, 2005. október 5. 19:27
A távközlés egyes vezető fejlesztő világcégei új fogalommal, technológiával, illetve rendszerrel jelentkeznek a telekommunikációs operátorok felé, és ez nem más mint az IMS, azaz IP Multimedia Subsystem (IP Multimédia Alrendszer).
A már 2006 második felében új generációs mobil alkalmazásokat is ígérő IMS két „evangelistája”, az Ericsson és a Motorola külön-külön ma tartott a témában sajtótájékoztatót. Mindkét eseményre abból az alkalomból került sor, hogy a témában, az IIR rendezésében három napos nemzetközi konferencia zajlik a budapesti Hotel Marriottban.

A Ericsson tájékoztatóján Niclas Medman IMS-ért felelős marketing igazgató mutatta be a vállalat végponttól-végpontig terjedő IMS megoldását, beleértve mind a vezetékes, mind a mobil operátoroknak nyújtott szolgáltatásokat, eszközöket, szoftveralkalmazásokat, k+f és support tevékenységet. Az Ericsson eddig már több mint 30 IMS szerződést kötött, operátor ügyfelei között található többek között a Sprint, TelcoSonera, Telefonica., TDC, TIM, Commander. Medman szerint a most emelkedni kezdő IMS-piac fogja jelentősen meghatározni, befolyásolni a közeljövő NGN hálózatok fejlődési irányát.

A Motorola mai, „Tökéletes Mobilitás” (Seamless Mobility) mottóval, a cég budapesti irodájában tartott sajtótájékoztatóján Michael Krutz, a vállalat alaphálózati termékigazgatója vázolta fel a Motorola szolgáltatóknak ajánlott új generációs IMS alaphálózatát, amelyet szolgáltatói szintű, SoftSwitch architektúrán alapuló rendszer, szorosan a hálózatelérési, mobilitás-kezelési, eseménykezelési, szolgáltatás-nyújtásra és számlázási előírásokra vonatkozó 3GPP és OMA nyitott szabványok köré építettek.  Vezeték nélküli környezetben támogatja a 2G és 3G architektúrákat, ide értve a GPRS., EDGE, UMTS, CDMA hálózatokat, illetve a fejlesztés alatt álló nagy sebességű (HSPDA, CDMA 1xEV-DO, WiMAX stb.) hozzáférési technológiákat. Ezen kívül a Motorola IMS rendszere a szolgáltatók kábelhálózatán (PSTN) keresztül összevonja és összekapcsolja a szolgáltatásokat, ugyanakkor bármely hálózattípusnál teljes körű IP központ kialakítását teszi lehetővé. A vállalat IMS alapú adó-vevő funkcióval ellátott PoC (Push-to-Talk-Over-Cellular) mobil megoldásai 33 országban, 44 helyen telepítették.

Az IMS szabványosított, IP alapú multimédiás szolgáltatások nyújtására alkalmas hálózati megoldás és alkalmazásfejlesztői rendszer. A következő generációs hálózatok (NGN) részeként emlegetett IMS segítségével a távközlési szolgáltatók minden korábbinál jobban tudják a hálózat által kínált erőforrásokat az éppen használt alkalmazás igényeihez igazítani. Lévén több IMS alapú szolgáltatás ugyanazokat a közös IMS funkciókat használhatja, például Jelenlét (Presence), Csoportlista stb., új szolgáltatások bevezetése a korábbiaknál gyorsabb és a költséghatékonyabb módon valósítható meg. Mindezeken túlmenően az IMS merőben új típusú szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé: kombinálni lehet egy kapcsolaton belül a különféle média típusokat (pl. egy beszédhívást később bővíteni lehet képküldéssel, on-line játékkal, videó üzenettel stb.). A rendszer fontos jellemzője, hogy különböző hozzáférési technológiát támogat, úgymint GSM, WCDMA, vezetékes, WLAN stb.

Az Ericsson, illetve Motorola mind az IMS szabványosításában, mind - független elemzők szerint -  az IMS megvalósításban is élen jár.

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Az LG 2024-es OLED evo termékei is bizonyítják a vállalat elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 09:42

HMD Pulse: Izgalmas színek és merész design

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 09:06

A 2024-es Samsung TV-k hatékony MI-funkciókkal fokozzák az otthoni szórakozást

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 08:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50