Az Intel hivatalosan piacra dobta első kétmagos szerverlapkáit

Milkovits Gábor, 2005. október 10. 21:37
Az Intel jóval az előzetes menetrend előtt, ám így is mintegy fél évvel a versenytárs AMD után piacra dobta első kétmagos szerverprocesszorait.
A kétmagos Xeon lapkákat elsősorban kétprocesszoros gépekbe szánja a gyártó, és a Dell például már egy hónapja jelezte, hogy a csipek hivatalos megjelenésével egy időben, vagyis októbertől forgalomba hozza az első a lapkákkal felszerelt szervereit. Shannon Poulin, az Intel illetékes marketingszakembere elmondta, hogy az új Xeon-okkal szerverenként mintegy 50%-os teljesítménynövekedés érhető el a korábbi egymagos modellekhez viszonyítva. A processzorok ráadásul a Hyper-Threading technológiát is támogatják, amellyel processzormagonként kettő, egy kétlapkás szerver esetében tehát nyolc különböző feladatot is el tudnak látni egy időben. Az Intel még az idén piacra kíván dobni nagyobb teljesítményű szerverekbe való kétmagos lapkákat is: egy 32 processzorral rendelkező rendszer a fentiek alapján akár 128 eltérő feladatot is kezelni tud majd.

A kétmagos processzorok sokoldalúságuk illetve energiatakarékosságuk révén igen gyorsan a figyelem középpontjába kerültek. Az Intel kezdetben elsősorban a PC területre koncentrált, így a szerverek terén az AMD jelentős sikert tudott elérni a fél éve piacra dobott kétmagos Opteron-nal: az x86-os piacon néhány hónap alatt 7,4-ről 11,2%-ra sikerült növelniük részesedésüket. Az Intel eredetileg csak valamikor 2006 elején tervezte piacra dobni a kétmagos Xeon lapkákat, ám valószínűleg éppen a konkurens AMD Opteron sikere volt az, ami az előrehozott forgalmazás melletti döntést kiváltotta a vezető processzorgyártó részéről.

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50