Lincenszdíjmentes hozzáférés IBM szabadalmakhoz

forrás Prim Online, 2005. október 25. 14:42
Az IBM egészségügyi és oktatási gyakorlatokkal foglalkozó részlege a mai napon jelentős kezdeményezést jelentett be, mellyel a nyílt szoftverszabványok fejlesztése révén javítani szeretnék a rendszerek közötti együttműködést és az információhoz való hozzáférést.
A kezdeményezés értelmében az IBM a webszolgáltatások, elektronikus formák és nyílt dokumentum formátumok köré épített, meghatározott nyílt egészségügyi és oktatási szoftverszabványok kifejlesztéséhez és kivitelezéséhez licencdíjmentes hozzáférést ajánl fel szabadalmi portfoliójához.  

Az egymással nem kompatibilis dokumentum formátumok és zárt technológiák elterjedése gátolja az ipari növekedést és a szolgáltatások teljesítését az egészségügyben és az oktatásban, megnehezítve egyes adatok - így például szabványosított kórlapok és oktatási erőforrások - fellelését, kinyerését és megosztását.   

Az IBM szerint az új kezdeményezés segíthet megszólítani a komplex ökoszisztémát, amelyen keresztül az információk pontos, biztonságos és hatékony megosztására van szükség; továbbá segíthet az IBM e két lényeges iparágban dolgozó ügyfeleinek, hiszen a betegeknek, orvosoknak, diákoknak és tanároknak világszerte nyújtott szolgáltatások minőségének javításán és költségeinek csökkentésén dolgoznak. A szabványok elősegíthetik a más rendszerekkel való együttműködési képességet, és jelentősen javíthatják a vállalatok közötti, vállalaton és közösségeken belüli adatok és információk közötti kommunikációs készséget.

A nyílt szoftverszabványokon alapuló innováció segíthet mind az egészségügy, mind pedig az oktatás átalakításában.

Az egészségügyi iparban az IBM szabadalmakhoz való hozzáférés lehetőséget teremt a szabványosított elektronikus egészségügyi kartonok világszintű kifejlesztésének ösztönzésére, elősegítve az egészségügyi információs technológia széleskörű bevezetését. E technológia nyílt, más rendszerekkel együttműködni tudó technológiák révén támogatja majd az egészségügyi információk védelmét, titkosságát és biztonságát.

Ott például, ahol az egészségügyi szabványok a webszolgáltatások alkalmazása során elsőbbséget kívánnak biztosítani a sürgősségi osztály kéréseinek a rutinszerű irodai lekérdezésekkel szemben, az IBM szolgáltatási szinteket megkülönböztető szabadalmai fel tudnák gyorsítani az ilyen elsőbbségi besorolás megvalósítását. Licencdíjmentes hozzáférés az IBM USA-beli, 6816907 számú szabadalmához: rendszer és módszer differenciált szolgáltatások nyújtásához a weben, Mei és mások, 2004. november 9., mely képes biztosítani a szabvány valósággá válásához szükséges technológiát.

Az oktatásban az IBM szabvány technológiájához való nyílt hozzáférés javíthatja az oktatási folyamat, a tankerületek és intézmények hatékonyságát és termelékenységét. A szabványokon alapuló alkalmazások lehetővé tennék távoli vidékeken, illetve feltörekvő területeken élő diákok számára a tanárokhoz, feladattárakhoz és információs erőforrásokhoz való hozzáférést, időzónáktól függetlenül, ami jelenleg elérhetetlen számukra.

Az IBM például rendelkezik olyan szabadalmakkal, melyek webszolgáltatások igénybevételével, a tanítási és tanulási módszer kompatibilitásán alapulva, a világ bármely táján kapcsolatot tudnak létesíteni diákok és tanárok között. Az egyik ilyen szabadalom az IBM USA-beli, 6782396 számú szabadalma: módszer, program és rendszer a diákok és tanárok uralkodó tanulási és tanítási módszer szerinti felsorakoztatására, Greene és mások, 2004. augusztus 24.

Az IBM-nek az egészségügy és az oktatás terén végzett munkája a cégnek az év elején, 500 nyílt forráskódú közösségi szoftverszabadalomra tett ígéretének szellemében folyik. Azóta más cégek és szervezetek is tettek hasonló felajánlásokat, elősegítve egy nyílt forráskódú „szabadalmi közösség” létrehozását.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09