Megszűnik a magyar nyelvű BBC rádióadás, helyette arab nyelvű hírtévé

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 26. 09:24
Megszűnik a BBC rádió legtöbb kelet-európai adása, köztük a magyar is, ugyanakkor létrejön egy arab nyelvű hírtévé - jelentette be kedden Londonban a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság Világszolgálata.
A BBC World Service londoni központjában tartott sajtótájékoztató szerint "a prioritások átrendezésének" jegyében tíz idegen nyelvű adás szűnik meg, ebből nyolc kelet-európai. A magyar adással együtt 2006 márciusáig bezárják a bolgár, a horvát, a cseh, a görög, a kazah, a lengyel, a szlovák, a szlovén és a thai szekciót.

Az "utóbbi hetven év legnagyobb átalakításának" nevezett intézkedések indoklása szerint a bezárásra szánt adások olyan európai országokba irányulnak, amelyek már az EU tagjai, vagy csatlakozásra készülnek, illetve olyan országokba, amelyekben az adások "csekély helyi hatást" váltottak ki.

Nigel Chapman, a World Service igazgatója a munkatársak és a sajtó előtt tartott kedd délutáni ismertetőjében azt mondta: a kelet-európai adások zöme még a II. világháború európai konfliktusának idejére nyúlik vissza, és ezek az adások a hidegháború idején is "a szabad, független információ jelzőfényei voltak".

Ma már azonban ezek az országok átalakultak: lakóik szabadon utaznak, az angol nyelvet széles körben tanítják az iskolákban, és sokkal nagyobb tere van a szabad véleménynyilvánításnak. A független média virágzik, valós választási lehetőség van már a tévék és rádiók között - mondta Chapman.

A BBC Világszolgálat igazgatója szerint ebben a helyzetben a World Service hallgatósága csökkenni kezdett: a kelet-európai országokban ma már hárommilliónál is kevesebben hallgatják az adásokat, jóllehet öt éve még csaknem hétmilliós volt a hallgatói tábor.

Az MTI kérdésére, hogy a kelet-európai, és ezen belül a magyar szekcióban hány alkalmazottat érint a bezárás, Chapman azt mondta: a kelet-európai adások szerkesztőségeiben mintegy kétszáz állás megszűntével kell számolni. A magyar adásnál 22-en dolgoznak, köztük hatan Budapesten, és jóllehet a BBC mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintett alkalmazottaknak munkát találjon, "elég nehéz 22, ilyen speciális területen dolgozó" munkatárs mindegyikének állást találni.

Az MTI kérdésére, hogy mikor várható a magyar szekció bezárása, a Világszolgálat igazgatója csak annyit mondott, hogy valószínűleg előbb, mint az átalakítás befejezésére kijelölt 2006. márciusi időpont.

A sajtótájékoztatón bejelentették egy új, arab nyelvű BBC-hírtévé elindítását 2007-től. Az adó kezdetben napi 12 órán át ad majd, és ingyen lesz hozzáférhető a Közel-Keleten bárki számára, akinek van műholdas vagy kábeltévé-szolgáltatása. Chapman azt mondta: az arab hírtévé létrehozásáról szóló döntésnek nincs köze a júliusi véres londoni merényletsorozathoz.

Korábbi brit sajtókommentárok szerint a BBC a sikeres arab hírtévével, az al-Dzsazírával akarja felvenni a versenyt, és a kelet-európai rádióadások bezárására azért van szükség, mert a pénz a BBC arab hírtévéjére kell. Londoni értesülések szerint a BBC arab tévéadását jóváhagyta a Világszolgálat működését finanszírozó brit külügyminisztérium, ám több pénzt ehhez nem ad.
Kulcsszavak: TV televízió rádió BBC

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09