Alkalmazások IP telefonra - hazai műhelyből

forrás Prim Online, 2005. november 4. 13:52
A Cisco Systems és a TC&T ma sajtótájékoztatóján mutatta be az IP telefonos alkalmazásokat, a hazai fejlesztésű megoldásokat és a felhasználási referenciákat.

A hang-, adat- és videóátvitel egységes kezelésével a Cisco IP kommunikáció jelentős átalakulást hozott a távközlés világában, és megnyitotta az utat a multimédiás kommunikáció irányába.

Az elemzők várakozásai azt mutatják, hogy az évtized végére valamennyi telefonhívás IP hálózaton kerül továbbításra. A Synergy Research és az IDC piackutató cég szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) a teljes alközponti piacot tekintve a Cisco a negyedik legnagyobb gyártó, míg IP telefóniában 44,1%-os részesedésével piacvezető. Az IP-kommunikáció térhódítása töretlen ütemben halad: míg az első egymillió Cisco IP telefon három év alatt került értékesítésre, a közelmúltban már csak négy hónap kellett ahhoz, hogy az ötmilliót követően a hatmilliomodik készülék - az ausztrál Westpac banknál - gazdára találjon.

Alkalmazások IP telefonokra

Az IP telefónia a hagyományos telefonos szolgáltatásokon túl számos hatékonyságnövelő alkalmazással segíti a munkatársak napi munkáját. A vezetékes telefonoknál megszokott konferenciabeszélgetés, hívásátirányítás vagy hangposta szolgáltatás az IP telefóniában egységes üzenetkezeléssel, videotelefóniával és személyre szabott beállításokkal egészül ki. Az egységes üzenetkezelés lehetővé teszi, hogy a beérkező üzenetek - legyen szó e-mail, fax vagy hangpostaüzenetről - mind a telefon képernyőjén, mind a számítógépes levelezőprogram postafiókjában elérhetők legyenek. A telefonok nyitott architektúrájú fejlesztőfelülete megengedi, hogy az igényeinek megfelelően programozzák őket: az IP telefonok nagyméretű LCD kijelzőjén kívánságra internetes tartalmak, például telefonkönyv, tőzsdei információk, pénzügyi hírek vagy vállalati hírlevelek is megjeleníthetők.

TC&C, az alkalmazásszállító

Az 1992-ben alapított, 10 munkatársat foglalkoztató TC&C Kft. a kezdetek óta foglalkozik az IP telefóniához kapcsolódó alkalmazásfejlesztésekkel. Ügyfelei között egyaránt vannak hazai - például Sagem, Mol Rt., ING Bank, ISC Hungária, CIB Bank, MTI, Ernst & Young - és külföldi - pl. Serbia BroadBand (Szerbia és Montenegró), ProCredit Bank (Bulgária), MBU (Horvátország), Schneider Trading (Nagy-Britannia) - cégek. A vállalat IP telefóniás megoldásai között megtalálható többek között az online tartalommegjelenítés, a beszélgetésrögzítés és a díjszámlálás. A TC&C emellett jelentős tapasztalatokkal rendelkezik IP Contact Centerek meglévő vállalatirányítási rendszerekhez illesztése terén.

CARIN, az IP alapú beszélgetésrögzítő

A beszélgetések rögzítése, visszakereshetősége és archiválása az intézmények és szervezetek számára alapvető igény. Idetartoznak a bankok, biztosító társaságok, brókercégek, közigazgatási szervek, a szolgáltató vállalatok és a fegyveres, illetve információs szolgálatok.

Hogy az IP alapú "új világban" is dokumentálhatóak legyenek a beszélgetések, a TC&C kifejlesztette a VoIP alapú, központosított hívásrögzítő rendszert: a CARIN-t. A rendszer nem csak Call/Contact Center-ek hívásainak rögzítésére alkalmazható, hanem számos olyan értéknövelt funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a rendszer széleskörű használatát Cisco IP telefon környezetben. Erre jó példa a "Szerkesztőségi rögzítő" modul, amely interjúk készítését és archiválását teszi lehetővé az IP telefonkészülék segítségével.

CASpro, a díjszámláló


A CASpro (Call Accounting System professional) nagyvállalati környezetben alkalmazható, hagyományos és IP alapú telefon alközpontok és VoIP gateway-ek tarifikációját végző rendszer. Az alkalmazás képes több telephelyen levő alközpontok, gateway-ek együttes díjszámlására, emellett tetszőleges szolgáltatói tarifarendszerrel használható, és lehetőséget biztosít különböző gyártók különféle eszközeiből álló vegyes rendszerek egységes kezelésére.

A CASpro a Cisco CallManager környezetben az adatbázisoz korszerű, ODBC felületen keresztül csatlakozik. Emellett a szoftver lehetőséget teremt LDAP szinkronizációra is a CallManager és a CASpro rendszer között. A komplex rendszerekhez is illeszkedni képes megoldás ezen kívül támogatja a Cisco mellékállomás-mobilitást.

A szoros együttműködésre példa ez előbb említett funkciókon túl a CASpro XML alkalmazás is, amely az alapcsomag része, és jelenleg az összes XML képes készülékről elérhető. Segítségével néhány telefonbillentyű lenyomásával lekérdezhetők az utolsó hívások részletes adatai azok díjával együtt. A rendszer támogatja az SRST szolgáltatást is, amely a WAN hálózat megszakadásakor lép működésbe. Ilyenkor a CASpro az ügyfél által biztosított text alapú fájlokból nyeri ki a hívásinformációkat.

IP Contact Center illesztése vállalatirányítási rendszerekhez

A Cisco IPCC Express Edition kis- és közepes méretű contact center megoldások bevezetését teszi lehetővé, divíziók, vállalati részlegek vagy kis- és közepes méretű vállalatok számára. A Cisco IP Contact Center (IPCC) Express változata - a Cisco IP kommunikációs rendszereinek integrált részeként - teljeskörű megoldást nyújt az ügyfelek és a vállalat közötti kommunikáció kezelésére, a konvergens IP telefónia előnyeinek kihasználásával. A rendszer kifinomult hívásirányítási, kapcsolat-menedzselő és adminisztrációs tulajdonságokkal rendelkezik, valamint gyors és könnyű telepítést, konfigurálást és integrációt kínál a vállalatoknak.

A Cisco IPCC Express rendszerhez - a világon egyedülálló módon - a TC&C fejlesztette ki az SAP CRM moduljának integrálását lehetővé tevő alkalmazást. E middleware lehetővé teszi a 100%-os adat- és hívásintegrációt, szabványos SAP oldali kapcsolódást biztosít SAPhone interfészen keresztül.

A megoldás az ügyintézői munkaállomás teljes körű integrációját valósítja meg számos szolgáltatás - pl. hívások fogadása, hívás befejezése, hívás kezdeményezése, hívás tartásba tétele/visszavétele, hívás átadása, konferencia hívás, ügyintézői állapot változtatása, stb - támogatásával. További hasznos funkciói az IVR integráció (pl. ügyfél azonosítás), a riport integráció (hívásadatok továbbítás az SAP-nak a hívás befejeztével), az átkapcsolt hívások kezelése (adatok továbbítása a másik ügyintézőnek), a beszélgetésrögzítő rendszer integrációja (rögzített hívások az SAP-ból visszajátszhatók), valamint a felügyeleti alrendszer és a SNMP támogatás.

Az előző alkalmazáshoz hasonlóan a HelpDesk rendszer integrációja is Cisco IPCC Express környezetben érhető el. Jelenleg a Peregrine Service Center rendszerhez érhető el a modul, de könnyen illeszthető más gyártók megoldásaihoz is. Az integrációs megoldás lehetővé teszi, hogy az ügyintézőkre háruló munka és a várakozási idő csökkenjen, és ezzel párhuzamosan az ügyfelek elégedettsége növekedjen. Nincs szükség a beazonosított ügyfél adatainak kézzel történő begépelésére vagy a probléma kategória kiválasztására, mert mindezen információkat a Cisco IPCC rendszer a middleware alkalmazás segítségével automatikusan rávezeti a hibajegyre.

Tartalomszolgáltatás IP-telefonkészüléken

Egy telefonszám tulajdonosának kiderítéséért manapság már nem kell a számítógépért nyúlni, hiszen ezt az IP telefonunkon keresztül is megtehető. Ha egy aktuális éttermi menüre vagyunk kíváncsiak, akkor sem kell mást tennünk, mint néhány billentyűt lenyomni a telefonon. Szinte bármilyen jellegű, rövid, nagyrészt szöveges információ megjeleníthető az IP telefonok nagyméretű LCD kijelzőjén. A tájékozódást jól szervezhető menük segítik, és a telefon speciális képformátumát használva képeket is megjeleníthetők. Lehetőség van arra is, hogy a különböző szolgáltatásokat csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők használhassák.

Kulcsszavak: VoIP IP Cisco

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50