Már több mint 5 millióan beszélik a legdinamikusabban terjedő világnyelvet

forrás Prim Online, 2005. november 7. 07:52
Melyik ma a legkeresettebb nyelv a számítástechnikában? Ha programnyelvről van szó, úgy hívják: JAVA. Világszerte 2,5 milliárd eszköz képes kezelni. Nem csoda, ha elsajátítása egy programozónak több, mint kifizetődő.
Amikor a Sun Microsystems 10 évvel ezelőtt kifejlesztette a Java technológiát, tulajdonképpen kívánságokat teljesített. A programozók és a felhasználók kívánságait. A fejlesztés annyira életrevalónak bizonyult, hogy 2005-re alig maradt ember a világon akinek a zsebében, otthonában vagy munkahelyén ne lenne legalább egy olyan készülék, amelyik használja a JAVA-t mint programozási nyelvet, mint futtatókörnyezetet vagy akár mint az alapvető funkcionalitást biztosító alkalmazásprogramozói csatolók (API-k) gyűjteményét.

A platformtól függetlenül

A Java az élet minden területén jelen van. Találkozunk vele a mobiltelefonokban, Palm PDA-kban, PC-kben, nyomtatókban, kártyákban, játékokban, weboldalak és a vállalati megoldások mögött. Töretlen sikerének egyik kulcsa az, hogy platform-független. Egy szabványos JAVA-alkalmazás minden olyan platformon képes futni, amelyhez létezik szabványos JAVA futtatókörnyezetet. Az alkalmazás írója vagy felhasználója tehát biztos lehet abban, hogy programja számtalan környezetben használható lesz. Az igazi áttörést az jelentette, amikor az első JAVA alkalmazások futtatására alkalmas mobiltelefon néhány éve a piacra került. Azóta alkalmazások (főleg játékok) millióit töltötték le a felhasználók. Napjainkban gyakorlatilag ez jelenti az egyik legjövedelmezőbb üzletet a mobil szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknek.

5 millió? Nem nagy szám

A JAVA minősítés a programozókat foglalkoztató cégek körében is az egyik legjobb névjegy. Jelen pillanatban ugyanis a cégek számára fontos értékmérő, hogy hány JAVA-ban jártas szakembert tudnak felmutatni. Végső soron ez egy kellemes szimbiózis. Amennyire jó üzlet a cégeknek a JAVA-ban írt alkalmazások értékesítése, olyan jövedelmező a programozónak... annak az 5 milliónak, aki világszerte használja ezt a nyelvet. Ez elsőre nagy számnak tűnik, azonban a robbanásszerűen megnövekedett igények és a várható tendenciák miatt a piac továbbra is keresleti. Kicsi az esély arra, hogy a közeljövőben egy JAVA minősítéssel rendelkező programozónak felkopna az álla.

Teltházas tanfolyamok


A tendenciákat nem csak a programozók és programozó-palánták, hanem a számítástechnikai oktatással foglalkozó iskolák is felismerték, így évről évre több és több teltházas tanfolyam indul. A Sun – a programnyelv szülőatyja – saját iskolájában oktatja a JAVA-t. Nem hivatalos adatok szerint a tanulni vágyók, illetve a fejlődni vágyó cégek 70%-ka a Sun minősített tanfolyamait választja. Nem véletlenül. A Sun maga a tiszta forrás, a JAVA technológia kifejlesztője, így hozzáértésében mindenki megbízik. Az iskola mellett szól az is, hogy a munkahelyek zöménél egy Sun-nál szerzett JAVA minősítés igen jó ajánlólevél. Az iskolában 12 állandó tanfolyam mellett 5-6 speciális, eseti igényekhez igazított kurzus is indul évente.

Ha tehát valaki 2006-ban programozásból szeretne megélni, a legjobb amit tehet, hogy megtanulja a legújabb programozói világnyelvet és megszerzi a JAVA minősítést.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50