A Google kiszűri a keresőrendszer találatait manipuláló honlapokat

A Google jelentős változtatásokat hajt végre az értékelési algoritmusában

forrás Prim Online, 2005. november 8. 13:26
Körülbelül három héttel ezelőtt a Google internetes keresőrendszer fejlesztői egy lényeges átalakításba kezdtek, melynek az a célja, hogy a keresőszavakhoz még jobban illeszkedjenek a keresőablakban felhozott találatok. Ezt a célt úgy kívánják elérni, hogy kiszűrik azokat a honlapokat, melyek a tárhelyen vagy a tárhelyek között valamilyen – eddig még nem „büntetett” – manipulációt használnak a találati eredményességük fokozására.
Minden keresőmotornak ugyanis a célja, hogy a felhasználóit a legmagasabb szinten kiszolgálja, és ténylegesen egy olyan tárhely egy oldalára irányítsa őket, ahol megtalálják a keresett tartalmat. Felismerve a keresőkben rejlő óriási üzleti lehetőséget sokan a manipulációs trükköktől sem riadnak vissza, hogy az ő oldalaikat hozzák ki a keresők a legelső találatok között.

Ez a „csata” a tárhely-manipulátorok és a keresők között egyidős a keresők létezésével. Egyhamar, vagy talán soha nem lehet pontot tenni rá. Most mindesetre a Google egy jelentős átalakításba fogott, aminek az eredményei már láthatók. A legkönnyebb az eredményekből kiismerni az átalakítások mögött rejlő szándékot, mert a Google soha nem tárja fel pontosan a működési algoritmusait.

Úgy tűnik, hogy a következő elemek miatt eshetett vissza egy honlap a rangsorban:

Rejtett szöveg a weboldalakon (különösen az olyan szövegek, melyek a láthatatlan CSS rétegekben vannak elrejtve).
A tárhelyre mutató megvásárolt linkek, vagy más olyan jellegű linkek, melyek kívül esnek a Google iránymutatásain.
A tárhelyen belüli linkek túlzott használata, vagy az, ha a linkek szövege képezte egyedül az optimalizálási stratégiát. (Például ha egy csak kutyákkal foglalkozó honlap minden oldaláról kimutatott egy link az egyetlen domain regisztrációval, láthatóan nem a honlaphoz illő témával foglalkozó oldalra.)

Mit tehet, ha az Ön honlapja is leesett a rangsorban?


Először is vizsgálja meg, hogy használ-e a honlapja olyan elemeket, melyeket a Google manipulációnak tekinthet:
Ha használ CSS technológiát a tárhely oldalain, akkor keressen rá, hogy van-e köztük olyan, ahol a visibility: hidden; ez okozhat problémákat.
Bizonyosodjon meg arról, hogy a megfelelő weboldalakról vannak-e bejövő linkjei. Az nem számít, hogy a linkeket viszonozta-e vagy sem, mindenképp fontos, hogy a linkek kapcsolódó tartalmú tárhely oldalairól érkezzenek.
Ne használja túl mereven az egy oldalra mutató linkek szövegét. Sokkal jobb, ha az Ön tárhelyére mutató linkek természetesnek hatnak, azaz nem mindig ugyanazt a frázist ismétlik.

Bak János,
a Silihost tárhely-szolgáltató szakembere

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09