A Microsoft következő frissítése törli a Sony másolásvédelmét

Kiss Ádám Zoltán, 2005. november 13. 20:23
A sokat vitatott Sony rootkit-t ellen több cég kezdett kódot fejleszteni, ám végül a Microsoft mondta ki a megoldás halálos ítéletét, mivel a következő Windows frissítés működésképtelenné teszi veszélyes kódot.
A Microsoft szerint vitathatatlan, hogy a Sony BMG Music Entertainment egyes CD-in található XPC szoftver rootkit része veszélyforrást jelent a Windows rendszerekre, miután már megszületett az első azt kihasználó vírus. Mint ismeretes, a rootkit-ek azért jelentenek fokozott veszélyforrást, mert az operációs rendszerekben adminisztrátori jogokat szereznek. A Sony megoldása egyébként is megkérdőjelezhető, hiszen a zenei CD számítógépbe helyezésekor nem tájékoztatja megfelelően a felhasználót, mi is fog tulajdonképpen történni számítógépén, sokkal ártatlanabbnak mutatja magát, mint valójában. Ez az eljárás enyhén szólva nem fair, hiszen aki kifizette az audió CD-ért a vételárat, az joggal elvárhatja, hogy gépének CD-lejátszójában is teljes értékűen használhatja, és nem terhelik akarata ellenére mindenféle szoftverekkel. Ráadásul a CD a szoftver telepítése nélkül nem is játszható le, így a Sony tulajdonképpen saját másolásvédelmi problémáit terheli át a felhasználókra. A Microsoft azonban nem bonyolódott jogi érvelésekbe, egyszerűen a gépek rosszindulatú távirányítását lehetővé tevő trójai típusú vírusra hivatkozik. Időközben a Sony is belátta a helyzet tarthatatlanságát, és bejelentette, hogy az ellentmondásos technológiát a jövőben nem alkalmazza CD-in. A rootkit-et törlő frissítés várhatóan a következő frissítési csomaggal érkezik, a vállalat bevett ütemezése szerint a következő hónap második keddjén.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50