Xbox 360 – régi Xbox kompatibilitás

Milkovits Gábor, 2005. november 14. 21:57
A Microsoft bejelentette, hogy az új Xbox 360 játékkonzol mintegy 212 régi Xbox játékprogrammal kompatibilis lesz, azonban ez csak a 20 GB-os merevlemezes meghajtóval ellátott prémium verzió esetében érvényes.
A hír azért érdekes, mert egyrészt a legtöbb gyártó korábban nemigen szokott azzal foglalkozni, hogy új terméke játssza-e a régebbi programokat, ugyanakkor viszont az is elég meglepő, hogy ha mégis, akkor miért csak az egyik változat lesz képes erre? Az valószínű, hogy a Microsoftot a fő versenytárs Sony PlayStation tanulságai ösztönözték a döntésre. Szakemberek szerint ugyanis sok felhasználó főként azért vásárolta meg az SP2 konzolt valami más készülék helyett, mert az játszotta a régebbi PlayStation játékokat is. A bejelentés hallatán viszont a hírforrások egy része, például Tony Smith a brit The Register-től kétségeit fejezte ki arra vonatkozóan, hogy éppen a (100 euróval) drágább konzolt vásárlók lennének-e azok, akiknek fontos ez a típusú visszafelé kompatibilitás.

Technikai érdekesség, hogy az Xbox 360 a kompatibilitást kizárólag szoftveralapon, egy x86-os instrukciókat Power PC megfelelőikre fordító emulátor révén valósítja meg, ellentétben más gyártók játékkonzoljaival. Valószínűleg ez az oka annak, hogy csak a merevlemezes készülék támogatja majd a régi játékokat, mivel az emulátorszoftverhez szükség lesz a megfelelő tárhelyre – ez azonban csak találgatás, a Microsoft részéről egyelőre nem erősítették meg. A szoftver mindenesetre CD formájában, vagy pedig letöltésként az Xbox Live előfizetők számára lesz elérhető. A játékok listája itt olvasható: http://www.xbox.com/en-US/games/backwardcompatibilitygameslist.htm
Kulcsszavak: Xbox játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09