100 dolláros laptop az ENSZ-csúcson

Milkovits Gábor, 2005. november 18. 08:08
A bostoni MIT Műszaki Főiskola tudósai egy olyan laptopot mutattak be a tuniszi ENSZ-csúcsértekezleten, amelyet 100 dolláros áron elő lehetne állítani azzal a céllal, hogy ingyenesen és nagy számban jussanak hozzá a szegény országok gyermekei.
A feltűnő színe miatt csak "zöld gépnek" elnevezett masina prototípusa minden tekintetben a speciális körülményekhez igazodva készült: így például strapabíró bevonattal van ellátva, akkumulátora felhúzható rugós szerkezettel is feltölthető, hordozható DVD-lejátszókéhoz hasonló kisméretű képernyője pedig fekete-fehér funkcióra is átváltható annak érdekében, hogy szabadban, erős napfényben is kivehető legyen. A számítógépként, tévéként vagy elektronikus könyvként is használható szerkezet emellett vezeték nélküli hálózati megoldással is el van látva, amely lehetővé teszi azt, hogy a diákok egymással megosszák az iskolában tanultakat, és egyáltalán aktívabban vegyenek részt saját tanulmányaikban. Fontos szempont, hogy bár a gépek árát a kormányok vagy jótékonysági szervezetek állják, a tervek szerint azonban motivációs okokból a gyerekek tulajdonába kerülnek majd.

Az első jelentkezők között Brazília, Thaiföld, Egyiptom és Nigéria található; az ENSZ tervei szerint az első hullám februárban vagy márciusban kerülne kiadásra, az országok mindegyike pedig egyenként legalább 1 millió példányra lenne vevő. Az 500 MHz-es processzorral ellátott, nyílt forráskódú operációs rendszerű laptop prototípusát a héten zajló tuniszi információs társadalom csúcsértekezleten mutatták be. Az értekezlet fő témája a szegény és gazdag országok közötti informatikai szakadék áthidalása. Nicholas Negroponte, az MIT kutatólabor vezetője és a "Minden Gyermeknek Egy Laptopot" elnevezésű nonprofit szervezet alapítója szerint ebben nagy szerepe lehet a zöld masinának. Egyelőre egy meg nem nevezett társaság vállalta a gyártást 110 dolláros áron, további négy cég pedig még nem tett konkrét ajánlatot.
Kulcsszavak: WSIS ENSZ notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09