A Microsoft tudományos célú számítástechnikai jövőképe

forrás Prim Online, 2005. november 21. 18:15
A nagy teljesítményű számítástechnikáról (HPC – high-performance computing), hálózati működésről és tárolásról szóló nemzetközi Supercomputing 2005 konferencián (http://www.sc05.org/) Bill Gates, a Microsoft Corporation elnöke és vezető szoftvertervezője több mint 7000 résztvevő előtt tartotta meg nyitóbeszédét.
„A számítástechnika szerepe a tudományban” című előadásában Gates vázolta elképzelését, hogy a szoftveripar milyen formában járulhat hozzá az egyre gyorsuló tudományos kutatáshoz és műszaki újításokhoz. Gates emellett hangsúlyozta, hogy az egyszerűbb és hatékonyabb tudományos célú számítástechnika érdekében a számítástechnikai ipar, a tudományos világ és a kormányzati szektor közötti széles körű összefogásra lenne szükség. A Microsoft e jövőkép megvalósítása érdekében a világ különböző országaiban 10 tudományos kutatóközponttal együttműködve fog közös kutatási projekteket finanszírozni. A rendezvény keretében Gates bejelentette a Windows Compute Cluster Server 2003, a Microsoft kifejezetten nagy teljesítményű számítástechnikához fejlesztett rendszerének második bétáját.

“A tudományos célú számítástechnikai kezdeményezések elengedhetetlen fontosságúak az életünk minőségét befolyásoló felfedezések szempontjából – például a biztonságosabb, hatékonyabban működő gépkocsik és repülőgépek kifejlesztéséhez, vagy globális egészségügyi és környezetvédelmi problémák megválaszolásához” – mondta Gates. ”A legtöbb tudományág ma már számítástechnikát is alkalmaz, ezért a tudományos folyamatok során, zökkenőmentesen kell integrálni a fejlett számítástechnikai megoldásokat. Számos lehetőséget látunk arra, hogy a tudományos közösséggel olyan újszerű megoldásokat alakítsunk ki, amelyek felgyorsítják a tudományos áttöréseket és az összefüggések felismerését.”

A számítógépes modellezés és az egységes rendszerként futó számítógépcsoportok (fürtök) mellett Gates utalt a valós életből vett kutatási adatok tömeges hozzáférhetőségéből adódó átalakulásra is. Mindez nemcsak új lehetőségeket, de ugyanakkor új kihívásokat is jelent: különösen az adatok és a belőlük levezetett következtetések közötti keresés, azok kezelésének, elemzésének és közzétételének szempontjából. A teljes munkafolyamatok továbbfejlesztése alapvető fontosságú lesz a tudósok, mérnökök és kutatók munkamódszereinek változása során.

Gates arra ösztökélte a szoftvergyártókat és más technológiai fejlesztőket, hogy a tudományos közösséggel együttműködve indítsák el a felfedezések következő forradalmi hullámát, mégpedig olyan szoftverek, eszközök és szabványok készítésével, amelyek segítenek lebontani a tudományos együttműködés előtt álló korlátokat.

Windows Compute Cluster Server 2003

A Microsoft a számítástechnikai iparággal együttműködve próbálja elősegíteni a tudományos felfedezéseket, illetve olyan szoftvereket igyekszik szállítani, amelyek kezelhetővé teszik a tudósok, mérnökök és kutatók számára előforduló problémákat. A Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003 rendszer második bétájának megjelenésével, illetve a termék 2006 első felében várható megjelenése révén a Microsoft olyan HPC platformot fog kínálni, amely meggyorsíthatja az összefüggések felismerését.

A Microsoft az iparágban különböző szoftver- és hardvergyártó, illetve alkalmazásfejlesztő partnerekkel működik együtt annak érdekében, hogy a Windows Compute Cluster Server 2003 rendszer számos alkalmazással és eszközzel egyszerűen integrálható legyen. Az együttműködések célja, hogy a felhasználók egyedi igényeinek megfelelően lehetővé váljon a különböző HPC alkalmazások közötti választás, illetve azok futtatása. A Supercomputing 2005 rendezvényen 17 szoftvergyártó, illetve számos hardvergyártó partner – többek között a Dell, a HP, a IBM, a NEC, az Orion Multisystems, a Tyan Computer és a Verari Systems – mutatott be 20 iparág-specifikus HPC alkalmazást a Microsofttal közösen.

Partneri viszonyok kialakítása és finanszírozás a HPC közösségben

Gates bejelentette, hogy a Microsoft nemzetközi szinten 10, számítástechnikával foglalkozó intézet számára nyújt finanszírozási hozzájárulást. A Microsoft a következő években ezen intézetekkel közösen, több millió dolláros kutatási projekteket hajt majd végre, a legnagyobb kihívást jelentő tudományos célú számítástechnikai problémák kezelése érdekében, amelyek egyúttal irányt adnak a Microsoftnál folyamatosan zajló szoftverkutatásoknak és termékfejlesztési erőfeszítéseknek is. A programban részt vevő intézmények: Cornell University (USA), Nyizsnij Novgorodi Állami Egyetem (Oroszország), Shanghai Jiao Tong University (Kína), Tokyo Institute of Technology (Japán), University of Southampton (Anglia); University of Stuttgart (Németország), University of Tennessee (USA); University of Texas (Austin, USA), University of Utah (USA), University of Virginia (USA).

Kulcsszavak: Microsoft tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50