A T-Mobile nem fogadja el az NHH határozatát - bírósághoz fordul

forrás Prim Online, 2005. november 24. 13:22
A T-Mobile Magyarország Rt. nem fogadja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) bírságra vonatkozó november 23-i határozatát, és bírósághoz fordul.
A T-Mobile lapunkhoz eljuttatott közleményében kifejti: Az ügy előzménye az NHH júliusi, a végződtetési díjakra vonatkozó határozata, amelyre a hatóság a bírság mostani kiszabásakor hivatkozik. Az NHH azt feltételezi, hogy a T-Mobile ezt a júliusi határozatot megsértve állapította meg nagykereskedelmi díjait. A hivatkozott döntés azonban az átlagár megállapításánál számos vonatkozásban (pl. átlagdíj megállapítása) pontatlan volt, átlag alatt ugyanis részletes meghatározás hiányában számtani átlagot kell érteni (l. pl Magyar Értelmező Kéziszótár, nemzetközi (IRG) szabályozói gyakorlat). Szintén nem tartalmazta a határozat a számítás módszertanát, ezt a hatóság a szeptemberben utólagosan közzétett Tájékoztatójával maga is elismerte. A vita alapját képező NHH-határozattal kapcsolatos problémákat jól mutatja, hogy azt a három hazai mobilszolgáltató eltérően értelmezte és hajtotta végre. A T-Mobile éppen a hibákra és pontatlanságra tekintettel augusztusban bíróság előtt támadta meg az NHH ezen döntését. Szintén figyelemreméltó, hogy az NHH által vizsgált végződtetési díjak a három hazai mobilszolgáltató díjai közül a T-Mobile-nál a legalacsonyabbak.

A T-Mobile hangsúlyozza, hogy a nyári határozatban foglaltakat betartva állapította meg végződtetési díjait és ennek megfelelően az azóta eltelt időben jogszerűtlen többletbevételre sem tehetett szert, továbbá - az NHH sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben - a fogyasztókat semmilyen módon nem károsította. Nehezen értelmezhető, hogy a hatóság a júliusi határozatában nem szereplő számítási módszerre hivatkozva vizsgálódott és szabott ki bírságot. Sőt, az NHH november 23-i határozata nem tartalmaz konkrét hivatkozást az előző határozat azon pontjaira sem, amelyeket a mobilcég állítólagosan megszegett. Az NHH emellett még mindig nem adta meg pontosan, hogy álláspontja szerint mi lett volna a végződtetési díj helyes számítási módja.

A fentiekben leírtak alapján a T-Mobile a bíróságtól fogja kérni a határozatban foglaltak felülvizsgálatát.
Kulcsszavak: NHH T-mobile-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09