HÉT-konferencia: kihívások és felelősség a hírközlésben

Kovács Attila, 2005. november 25. 10:10
"Technikai civilizáció - kérdések és válaszok" címmel rendezett november 24-én félnapos konferenciát a Műegyetemen a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT). Mojzes Imre elnök megnyitóját követően nyolc előadást hallgatott meg a mintegy nyolcvan résztvevő.
Vámos Tibor akadémikus többek között azt fejtegette, hogy korunk magas szintű technikai civilizációja következtében kevesebb emberre van szükség a hagyományos ágazatokban, ugyanakkor egyes humán feladatok elvégzését munkaerőhiány gátolja. Szerinte kisugárzó hatást gyakorló tudósokra, kutatókra van ma is szükség a gyors ütemű technikai/technológiai innovációk és fejlődés széles körben való megértéséhez, elfogadtatásához. Ugyancsak rámutatott az egyes felsőfokú intézményekben való műszaki elitnevelés, illetve ezzel párhuzamosan más egyetemi/főiskolai helyeken a "jó technikus" színvonalú képzés fontosságára is.

Heczku Zoltán (Vodafone) a technológia társadalmi hatásairól és a mobiltávkölési szolgáltató felelősségéről, mint az üzletmenet részéről, szólt. A szolgáltató célkitűzései között szerepel a gépjármű vezetése közbeni biztonságos mobiltelefon-használat, továbbá a mobiltartalmak használatának elősegítése, megkönnyítése, a hulladékkezelés megoldása (a cég bolthálózatában mindenütt visszaveszik a régi mobilkészülékeket), a bázisállomás tornyok vizuális környezetszennyezésének csökkentése és a felelősségvállalás a hálózatépítések során. A lakosság félelmeinek eloszlatásában komoly eredmény született, amikor a Vodafone kezdeményezésére a három mobilszolgáltató az elektromágneses hatásokkal foglalkozó közös EMF-portált (www.emf-portal.hu) hozott létre.

Tompa Ferenc (T-Mobile) "A bázisállomás-építés politikai anatómiája" című előadásában azokról a félelmekről, előítéletekről és leküzdésükről szólt, amelyekkel a szolgáltató a különböző helyi hivatalos és civil szervezetek, illetve a lakosság részéről találkozik. Szerinte a médiának is jelentős a szerepe és felelőssége abban, hogy a bázisállomások környezetében élő emberek, közösségek, szervezetek képviselőinek a tudatában a technológiáról alkotott fogalmak, vélemények tekintetében változás álljon be. Mint mondta, e nélkül nincs előrehaladás, de addig is tovább kell folytatni a nemzetközi téren mintegy tíz-tizenöt éve folyó, a kockázatokat vizsgáló kutatásokat.

Drozdy Győző (Pannon GSM) a mobiltávközlési hálózat rendkívüli eseményekkel összefüggő lehetőségeiről szólt, összehasonlítva azt a vezetékes technológiával. Megállapította, a mobiltechnológia általában jobban el tudja viselni az ilyen helyzeteket, különleges igényekre gyorsabban bővíthetők a mobiltávközlő rendszerek. Példaképpen utalt rá, hogy a Mátrakeresztesen, az árvíz idején a Pannon GSM három óra alatt állított üzembe egy mobiltelefon bázisállomást.

Bánhidi Ferenc (NHH) a hírközlési hatóság nézőpontjából vizsgálta a piaci trendeket, jövőbeni távközlési kihívásokat. A szabályozó számára a következő évek fő kihívásai a következők: a hírközlés-tartalom-IT harmonizációja; egyes piacok helyett összefüggő piaccsoportok (18-féle piac!) szabályozása; alternatív infrastruktúrák versenyképességének támogatása; alternatív szolgáltatások-tartalmak-platformok kombinációjának biztosításához interoperabilitási szabályok kiadása; a fogyasztók védelme a szolgáltatásválasztás, illetve -váltás szempontjából.

A további előadásokban szó volt a távközlés rendkívüli helyzetekben való szerepéről, az elgépiesedő világ és a humanizált technológia összevetéséről, valamint egy konkrét példáról: atomerőmű biztonságával összefüggő külső környezeti hatásokról és veszélyekről.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09