A McAfee globális kémszoftver ellenes kezdeményezése

forrás Prim Online, 2005. november 28. 14:40
December elején veszi kezdetét a McAfee Stop Spyware Week, egy világméretű kezdeményezés, amelynek célja, hogy tudatosítsák a kémszoftverek és egyéb nem kívánt programok jelentette veszélyeket  a felhasználókban.
A Nemzeti Cyber Biztonsági Szövetség egyik tanulmányából kiderül, hogy a válaszadók 53 százaléka szerint van anti-spyware program a számítógépén, viszont az ellenőrzések azt mutatják, hogy valójában a gépek 80 százaléka fertőzött.

Az egy hetes program keretében a résztvevők megismerhetik a fenyegetéseket, és tippeket kaphatnak, hogyan kerüljék el a potenciális fertőzéseket. Ha valaki bizonytalan lenne a gépe fertőzöttsége kapcsán, az a következő honlapról letöltheti a McAfee egyik anti-kémszoftver programjának ingyenes próba verzióját: www.mcafee.com/stopspyware.

A felhasználóknak lehetőségük van a McAfee AntiSpyware legújabb, 2006-os verziójának a letöltésére a következő címről: http://download.mcafee.com/us/eval/evaluate2.asp. A programot egy 30 napos ingyenes próba keretében próbálhatják ki, amely során az alkalmazás átvizsgálja a gépet, kiszűri és eltávolítja a PUP-okat, kémszoftvereket, trójaiakat, betárcsázókat és minden olyan programot, amely kockáztathatja a személyes adatok védelmét és csökkentheti a számítógép teljesítményét.

A kisebb vállalkozások a McAfee VirusScan Plus AntiSpyware egy ingyenes változatát tölthetik le, a vállalatok számára pedig a McAfee AntiSpyware Enterprise Edition alkalmazása érhető el.

Miközben a vírusok veszélye, a trójaiak és spam-ek teljesen közismertek, a kémszoftver számos számítógép használó számára zavarba ejtő fogalom. Ezeket a programokat arra tervezték, hogy folyamatosan figyelje a gép használatát és használója internetezési szokásait. Figyeli a billentyűzetkódokat, követi az internetes tevékenységeket és mindeközben bizalmas adatokat tölt le a felhasználó tudta nélkül, akár egy honlap látogatása vagy egy ingyenes program letöltése során.

Az elmúlt év során a PUP fenyegetések száma nagymértékben megnövekedett és ma már az egyik legnagyobb IT biztonsági veszélyek között szerepel. Az IDC elemzői által készített kutatás szerint a kémszoftverek a második legnagyobb veszélyt jelentik a vállalati szféra számára, és az egyesített gépek mintegy háromnegyede fertőzött ezeknek a szoftvereknek valamely fajtájával.

„Az emberek nagy többsége nem is tudja, hogy gépükön milyen veszélyforrások vannak.” – mondta Steve Crutchfield, a McAfee termékigazgatója – „Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk tájékoztatni a felhasználókat és a vállalkozásokat arról, hogy ez egy olyan komoly probléma, amely ellen cselekedniük kell. Amennyiben nem biztosak a gépük fertőzöttsége felől, ingyenes alkalmazásaink egyikét letöltve megvizsgálhatják ezt.”

A kémszoftverek nagymértékben hozzájárulnak a személyazonosság lopásának növekvő előfordulásához. Az emberek online tevékenységének és billentyűzetkódjainak figyelésével jelszavak lopására képesek a bűnözők, és mások személyét magukra öltve követnek el csalásokat.

„A személyazonosság lopásának borzalmas következményei vannak az áldozat számára.” –mondta Owen Roberts, a Személyazonosság Védelmi Terv vezetője – „A kémszoftver egy olyan veszélyforrás, amely még nem tudatosult igazán az emberekben, viszont komoly következményei lehetnek. A felhasználóknak persze nem kell az internet használatról lemondani, de érdemes használniuk biztonságuk érdekében kémszoftver-ellenes alkalmazásokat.”

Kulcsszavak: security McAfee

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50