Az Oracle jelentősen növelte piaci részesedését a kkv-k piacán

forrás Prim Online, 2005. november 30. 13:31
A kis- és középvállalati szektor az Oracle számára – Magyarországon is – stratégiai jelentőségű, elsősorban a piacban rejlő potenciál miatt. A cég magyarországi ERP bevételeinek idén már egyharmada a kis- és középvállalati szektorból származik.
Az IDC piackutató cég adatai szerint 2004-ben a teljes IT költések 54% százaléka ebből a szektorból származott, a piac fejlődésére pedig az AMR Research kutatása mutat rá, amely 2004-ben 41%-os növekedést jelzett. Az IDC 2005 októberi adatai szerint Nyugat-Európában a vállalatok 99%-a az 1-99 főt foglalkoztatók körébe esik, és számuk eléri a 14 milliót. Az IT költések terén azonban a 250-500 főt foglalkoztató és 20-250 millió euró bevételű cégek a legaktívabbak, ezek száma 125 000. Magyarországon az Oracle által elfogadott definíció szerint körülbelül 6-8000 kis- és középvállalat tevékenykedik, ezek közül 3-4000 olyan, amely az Oracle potenciális ügyfele.

Az Oracle 1,5 éve kezdett a kis- és középvállalati szektor meghódításába saját termékével, a Magyarországon Pénzügyes néven ismertté – és azóta elterjedtté – vált megoldásával. A PeopleSoft 2005 januári akvizíciója óta az Oracle a JD Edwards EnterpriseOne termékkel is jelen van ezen a piacon. Az összeolvadás óta a JD Edwards értékesítés megugrott, az idei év második félévében kétszer annyi eladásra került sor, mint az előző év hasonló időszakában. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a felvásárlással egy stabil háttér került a termék mögé, egy vezető szállító cég elkötelezettsége a termék továbbfejlesztésére, amely nagyobb biztonságot és hosszú távú lehetőségeket biztosít a potenciális ügyfeleknek.

E két termék révén mára az Oracle jelentős piaci részesedést szerzett a saját célcsoportjában – az 1 milliárd forint feletti árbevételű középvállalatok körében –, amely saját becslése szerint közel 15%. Oracle termékeket elsősorban azok a cégek választanak, akiknek összetettebb igényeik vannak, illetve korábban már rendelkeztek valamilyen megoldással, amit kinőttek, vagy nem találtak megfelelőnek.

„A hazai piacra általánosan jellemző, hogy a 2005-ös évben az EU támogatások felhívták a figyelmet az ERP beszerzések előnyeire és szükségességére, és lendületet adtak a kis- és középvállalati vásárlásoknak. Azonban az elbírálás és folyósítás nehézkessége lassítja a döntési folyamatot” – mondta Major Gábor, az Oracle Hungary üzleti alkalmazások igazgatója.

A vállalat azt prognosztizálja, hogy a kis- és középvállalati szektor számára informatikai megoldásokat szállító cégek körében a közeljövőben Magyarországon is erős konszolidáció fog lezajlani, és csak néhány jelentős szállító marad a piacon. Ezért a szektor beruházás előtt álló vállalatai számára fontos, hogy olyan rendszert vásároljanak, amelynek támogatása hosszú távon biztosított.

Az Oracle kis- és középvállalati megoldásainak nem csak a terjesztésében, hanem a fejlesztésében is részt vesznek a cég partnerei. Több Oracle partner dolgozik iparág-specifikus megoldások fejlesztésén a Pénzügyeshez, hogy így szektorális megoldásokat kínálhassanak az egyes ügyfelek számára.

A JD Edwards rendszert úgyszintén helyi partnereken keresztül értékesíti az Oracle, és elsősorban építőipari, a mezőgazdasági, a gyártó és a kereskedelmi cégek számára kínálja. A magyarországi piacon az idei év a JD Edwards forgalmazók számára sikeres időszaknak ígérkezik, már eddig is számos új ügyféllel gyarapodott a felhasználók száma, köztük olyan cégekkel, mint az Elektro Profi Kereskedelmi Kft., D&D (Drótáru és Drótkötél) Rt., Technolit Rt. és a Tigép Tiszakécskei Gépgyár Kft.

ERP az Elektro Profinál

Az erősáramú villamosszerelési anyagokat forgalmazó Eleketro Profi Kereskedelmi Kft. a piac egyik vezető szereplőjeként a DOS alapú rendszereinek kiváltására indította el az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetését célzó projektjét. A cég a rendszert három, alapvetően különböző, de szorosan összekapcsolódó üzleti folyamatokat alkalmazó területen – az értékesítésben, logisztikában és pénzügy-számvitelben – vezeti be.

A cég szerint a legnagyobb kihívást a piac gyorsan változó igényei támasztják, amelyekre gyorsan és rugalmasan kell tudni reagálni. „A piaci igényekhez való igazodás, a versenyképesség fokozása, a gazdaságos, áttekinthető működés, az esetlegesen változó szerkezeti, szervezeti struktúra megfelelő kezelésének, valamint a gyors pontos és megbízható információáramlás érdekében minden – a gazdaságban meghatározó helyet elfoglalni kívánó – vállalatnak szüksége van a vállalat célkitűzéseivel harmonizáló informatikai háttér kialakítására. Ennek a háttérnek a legfontosabb komponense az üzleti kritikus alkalmazás” – mondta Rózsa Tamás, a vállalat ügyvezetője.

A bevezetésre kerülő rendszer segítségével a cég koncentrálhatja összetartozó üzleti folyamatait, decentralizálhatja döntési szintjeit a beépített automatikus ellenőrzési funkciókkal, miközben kintlévőségei csökkennek és pénzügyi mutatói javulnak. A valós idejű adatfeldolgozásnak köszönhetően többet tud majd ügyfeleiről, lerövidülnek a döntéshozatalra fordított idők, pontosabb és hatékonyabb szolgáltatást nyújthat – ügyfelei nagyobb megelégedettségére.

„A hasonló méretű piaci szereplők közül egyre többen döntenek egy-egy jelentős informatikai fejlesztést célzó projekt elindítása mellett. A cél a hatékonyabb működéssel elérhető nagyobb partneri elégedettség. Azonban sok esetben még visszatartó erő lehet az informatikai beruházások magas költsége, komplexitása, illetve a szervezetre gyakorolt hatása.” – fejtette ki Rózsa Tamás

Még egy lépés a kkv-k felé


Szintén a közelmúltban jelentette be az Oracle Hungary és IBM Magyarország, hogy – az anyavállalatok nemzetközi szintű együttműködését követve – közös értékesítési stratégiát dolgozott ki a hazai piaci igényeknek megfelelően, amelynek keretében a kis- és középvállalatok számára kínálja az Oracle JD Edwards EnterpriseOne vállalatirányítási rendszert az IBM iSeries 520-as és 550-es szerverein. A potenciális felhasználók a két cég tervei szerint elsősorban a termelő/gyártó, az építőipari, a mezőgazdasági valamint a kis- és nagykereskedelemi vállalatok köréből kerülhetnek ki.

Kulcsszavak: ERP Oracle-hu +céginfo Oracle

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50