Csökkenhet a kereslet az informatikusok iránt

Milkovits Gábor, 2005. december 1. 11:05
A Gartner piackutató legfrissebb prognózisa szerint öt éven belül akár 40 százalékkal csökkenhet az informatikai szakemberek iránti kereslet a globális munkaerőpiacon.
A megdöbbentő adat mögött több tényező jelenlétét hangsúlyozza a piackutató: az egyik fontos faktor az, hogy a vállalatoknak informatikus specialisták helyett egyre inkább olyan sokoldalú munkavállalókra van igényük, akik az informatika mellett több más területen, például az üzleti és kereskedelmi tevékenység kulcsfontosságú folyamatainak menedzselésében, vagy az egyes ágazatok és tevékenységi területek közötti együttműködés összehangolásában is otthon vannak. Szintén ebbe az irányba hat az a folyamat, amelynek köszönhetően a cégek egyre nagyobb előszeretettel adják dolgozóik tulajdonába a céges laptopokat, amelyek ily módon kikerülnek a belső informatikai rendszert felügyelő szakemberek közvetlen fennhatósága alól. A Gartner szerint 2008-ig a vállalatok 10%-a fogja követni ezt a gyakorlatot.

A harmadik kulcsfontosságú tényező a vállalati rendszerek biztonságos működését szabályozó hatósági rendelkezések betartásának költségeivel kapcsolatos, amelyek az előrejelzés szerint közeljövőben kétszer gyorsabban emelkednek majd, mint maguk az informatikai kiadások. A Gartner arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió és az amerikai kormány informatikai biztonsági utasításai miatt a cégek kénytelenek lesznek ezt beépíteni IT költségvetésükbe, ami a szakembergárda leépítése mellett visszafoghatja a kulcsfontosságú technológiai fejlesztéseket is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09