Virtuális szuperszámítógéphez csatlakozott a Szegedi Egyetem

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 6. 08:19
Virtuális szuperszámítógéphez (GRID) csatlakoztak a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) számítógépei, és ezzel egy időben elindult a vezeték nélküli internet-szolgáltatás (WiFi) is; a fejlesztéseket hétfőn mutatták be a sajtó képviselőinek a Tisza-parti városban.
A GRID-projekt lényege, hogy több, egy hálózatban összekapcsolt egyszerű számítógép virtuálisan egy szuperszámítógépet alkot. Ennek keretében több helyszínen az éppen nem használt számítógépek szabad erőforrásai összeadódnak.

Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program (NIIF) programigazgatója elmondta: a TIK-ben található 162 géppel Magyarország legnagyobb klaszterét (hálózatát) építették fel, amely része a magyarországi GRID-rendszernek, valamint az európai és a világ klasztereit integráló szervezetnek.

Az európai szerveződést nézve a komplexumban tízezer számítógépet kapcsoltak hálózatba; ebben Magyarország 1.600 géppel vesz részt, amelynek tíz százaléka a TIK-ben található – mutatott rá.

A programigazgató tájékoztatása szerint a hatalmas számítástechnikai kapacitás a kutatásfejlesztés területén elengedhetetlen; az épületben az összekapcsolt gépek teljesítménye másodpercenként ezermilliárd műveletnyi kapacitást jelent.

Ezt elsősorban a fizikusok tudják kihasználni, de a meteorológiában, a tájfunok és ciklonok vizsgálatánál is jelentőséggel bír - tette hozzá.

Máder Béla, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója közölte: elindítják a WiFi-szolgáltatást, amelynek köszönhetően az egyetemi könyvtárba beiratkozott hallgatók számára biztosítják a drótnélküli internet elérést, ha notebook vagy más hordozható eszközön kívánnak internetezni; a használathoz csatlakozásra alkalmas kártyát, illetve belépési kódot adnak.

Szabó Gábor, az egyetem rektora hangsúlyozta: Magyarország felsőoktatási intézményei közül elsőként hívtak életre egy szuperszámítógép-rendszert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50