Jelentős gazdasági előnyöket biztosítana az EU-nak az illegális szoftverek arányának csökkentése

forrás Prim Online, 2005. december 8. 12:13
Az illegális szoftverek jelenlegi 35%-os arányának 10 százalékpontos csökkentése négy év alatt 155 000 új munkahelyet teremthet, az Európai Unió gazdasági teljesítményét 88 milliárd dollárral, a befizetett adók összegét pedig 25 milliárd dollárral növelheti - ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet ma hozott nyilvánosságra a BSA. Az illegális szoftverhasználat csökkentésével Magyarországon a számítástechnikai szektor mintegy 250 milliárd forinttal járulhatna hozzá a gazdasági növekedéshez.
Az International Data Corporation (IDC) által végzett független, világméretű kutatás azt is megállapítja, hogy az illegális szoftverek visszaszorítása lökésszerű ugrást adhat a számítástechnikai iparnak. Észak-Amerika mögött az Európai Unió rendelkezik a világ legnagyobb informatikai szektorával. Az iparág az EU-ban mára évi 311 milliárd dolláros szektorrá nőtte ki magát, ahol 365 000 informatikai vállalkozásban mintegy 2,5 millió informatikai alkalmazott dolgozik, és amely évente csaknem 268 milliárd dollárral gyarapítja az adóbevételeket. Az IDC előrejelzése szerint a számítástechnikai szektor akár 30 %-kal is nőhet 2009-ig, az illegális szoftverek arányának 10 százalékpontos csökkentése ezt a növekedést pedig akár 38 százalékosra is feltornázhatná.

A BSA megbízásából elkészített tanulmány (http://www.bsa.org/idcstudy) 70 országban vizsgálja az IT-szektornak a gazdaság egészére gyakorolt hatását és azt, hogy az illegális szoftverek visszaszorítása és a szellemi tulajdon védelmének elősegítése milyen előnyökkel jár az egyes országok számára.

A tanulmány Magyarországra vonatkozó része megállapítja: a virágzó szoftverágazat segítségével a magyarországi számítástechnikai ipar 2,1 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. A magyarországi 44%-os szoftverillegalitási arány 10%-os csökkentésével az ágazat 2009-ben akár 3,3 milliárd USA dollár forgalmat is elérhetne.

Beth Scott, a BSA régióért felelős alelnöke a tanulmány kapcsán elmondta: "A számítástechnikai ipar és ezen belül a szoftverszektor a világon mindenütt a fejlődés motorja. Mégis, a mostani hatásuk csak töredéke annak, amit a szoftverszektor valójában ki tudna fejteni. Ahhoz viszont, hogy az Európai Unió országai maradéktalanul ki tudják használni a számítástechnikai ipar nyújtotta lehetőségeket, többet kellene tenni a szellemi tulajdon védelme érdekében az oktatás, a törvényhozás és jogszabályok betartatása terén."

Azoknak az országoknak, amelyek élvezni akarják ezeket a gazdasági előnyöket, a tanulmány a következő 5 lépés megtételét javasolja:

  • Tekintsék át és frissítsék országuk szerzői jogi törvényeit a Szellemi Tulajdon Világszervezet (World Intellectual Property Organization, WIPO) kötelezettségeinek megfelelően;
  • A Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization, WTO) előírásaihoz illeszkedve hozzanak létre hatásos végrehajtási rendszereket, beleértve az illegális szoftvereket tiltó törvényeket;
  • A kormányzat rendeljen forrásokat a probléma kezeléséhez, beleértve a nemzeti szellemi tulajdon védelmének megvalósítására, a határokon átívelő együttműködésre és a törvényalkalmazók felkészítésére, képzésére;
  • Kerüljön a téma a közoktatásba és a köztudatba;
  • A közszféra vállalja, hogy példát mutat és kizárólag legális szoftvereket használ.

Az Európai Unió az első lépést 2004 áprilisában tette meg, amikor elfogadta az ún. "Szellemi jogok érvényesítése" direktívát, melynek célja, hogy a tagállamok számára eszközöket és útmutatást nyújtson a szellemi tulajdont létrehozó tevékenységek védelmére és támogatására. Mivel közeledik az életbeléptetés határideje (2006 április), ezért a BSA abban bízik, hogy a tanulmányban bemutatott előnyök arra ösztönzik az egyes kormányokat, hogy áttekintsék a szerzői jogot védő rendszereiket, szabályozásukat, párbeszédet folytatnak az adott iparágakkal és szakmai területekkel, és lépéseket tesznek a szerzői jog és a szellemi tulajdon védelmét szabályozó törvények megszilárdítására.
Kulcsszavak: EU IDC BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50