Ötvenezredik...

A Prím Online-on nem múlik az informatikai világ dicsősége

Vértes János Andor, 2005. december 9. 18:06
Ha minden igaz, és nem követtek el hibát a webszerkesztők*, akkor ez a cikk a Prím Online-on a http://hirek.prim.hu/cikk/50000/ URL-címen található meg, és az a kerek szám ott a két perjel között azt jelenti, hogy az infokommunikációs cikkek legnagyobb magyar információbázisában immár 50 ezer cikk van.
Annak idején, amikor 1996-ban még a Monitor című hetilap cikkeinek felpakolásával elindítottuk az online IT hírszolgáltatást, még nem adatbázisban gondolkodtunk, de első content-management rendszerünk elkészültekor, 1998-ban már igen, mégpedig azért, hogy a múlt folyamatosan és automatikusan épülhessen a jelenbe, illetve a jövőbe. Vagyis ez az 50 ezer cikk a Prím Online-on nem azt jelenti, hogy van 20-30 friss hírünk, esetleg 200 hírünk az adott hétről, 49 800 pedig valahol ott bújkál valamilyen archívumban, hanem azt, hogy bármelyik friss hírünkhöz tetszőlegesen régi is bármikor kapcsolódhat, ha a kulcszavak alapján az adatbázis-kezelő teljesen automatikusan ezt hozzákapcsolja az adott cikkhez, hírhez.

Mondok egy példát. Ha holnap Commodore néven újra megjelenne egy számítógép, és erről hírt adna a Prím Online, akkor a kapcsolódó cikkek között az első feltehetően a http://hirek.prim.hu/cikk/43575/ lenne, ami arról szól, hogy tavaly decemberben a Tulip (a márkanév akkori tulajdonosa) eladta a Commodore márkanevet a kaliforniai Yearinimo Media Venturesnek... És még a folytatás se az Amiga vagy a C64 lenne, hanem egy "Sic transit gloria mundi" című írás 2002 tavaszáról, amikor is a CeBIT-en telefonokon, sőt, egy egyszerű áramelosztón pillantottuk meg az egykor szebb napokat megélt márkajelet...

De nem is a Commodore-on van itt a hangsúly, hanem azon, hogy a Prímre felkerült informatikai világ dicsősége nem múlik, itt valóban együtt van a múlt a jelennel, vagyis a hírek kapcsolódásainak láncolatán elindulva keresztül-kasul bejárhatjuk ezt a félszázezres cikkadatbázist. Amikor az online világ magyarországi térhódításának hajnalán emellett a megoldás mellett döntöttünk, akkor igazából át se gondoltuk, hogy ez mennyire hasznos, pusztán valami kárpótlást akartunk adni az online hírolvasóknak, hogy ha már nem hallhatják a papírzizegést, nem érezhetik a nyomdaillatot, nincs módjuk villamoson, útközben vagy esetleg épp a lakás legkisebb helyiségében híreket olvasni, legalább adjunk olyasmit, amit viszont a papírújság nem tud, egyszerűen meg lehessen találni, hogy a témáról mit írtunk tegnap, a múlt héten vagy két éve. Arra sem gondoltunk akkoriban, hogy ennek még nagyobb előnye van abban az esetben, amikor az időlétrán fordítva mozgunk, vagyis amikor az olvasó egy keresőgépről érkezve kiköt valamelyik rég elavult hírünknél, és akkor nem marad tévhitben, a kapcsolódó cikkeken keresztül megtudhatja, hogy foglalkoztunk-e azóta a témával, és ezzel kapcsolatban mi a tegnapi vagy épp mai hír.

A Prím Online tehát nem azért az egyik vezető informatikai hírújság, mert a legrégibb, mert a hírek többségénél a leggyorsabb, és mert ma is a leggazdagabb friss hírekben, hanem azért (is), mert ezzel a félszázezer cikkel egy szinte behozhatatlan tudásbázist kínál. (A behozhatatlanságot persze mindig nagy merészség állítani, de tény, hogy a Prímnek tizenötezer cikkről 50 ezerre jutnia épp öt évbe tellett, és mivel ma is a Prím Online publikálja mindennap a legtöbb ITC hírt, és mert a vetélytársak nagy része ma sem adatbázisba gyűjti a cikkeket, a különbség egyelőre nem csökken, hanem nő...)

Hogy mindez miért jó az olvasónak? Ha valaki kutakodni akar, hogy mik a PC-k fejlődésének mérföldkövei, milyen ítéletek és lobbizások zajlottak az úgynevezett Microsoft per(ek)ben, hogy miként változott a nagy infokommunikációs kiállítások (CeBIT, Comdex, Systems, Ifabo, Compfair) kínálata, vagy akár miképp alkonyult be ezen kiállítások némelyikének, akkor az mind megtehető a Prím Online cikkeit böngészve, a kulcsszavas adatbázis lehetőségeit kihasználva.

Ezt jelenti az olvasónak az ötvenezres cikkindex. Nekünk meg egy percnyi megállást, hogy azután máris következzen a http://hirek.prim.hu/cikk/50001/...

*(nem követtek el - a webszerk.:-)
Kulcsszavak: Adverticum Prím Online

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05