Okostelefon/Win XP PC hibrid készülék

Milkovits Gábor, 2005. december 18. 10:36
A DualCor nevű cég egy olyan hibrid hordozható készüléket fejlesztett ki, amely egyszerre Windows Mobile-alapú okostelefon, illetve Windows XP operációs rendszerű hordozható PC.
A cPC elnevezésű készüléket elsősorban sokat utazó vállalati felső vezetőknek szánják, akiket a 16,5 x 8,4 x 3 cm-es, mobiltelefonok esetében manapság már robusztusnak számító méretekért kárpótolnak a teljes funkciós Windows XP nyújtotta lehetőségek. A Sony és az OQO már kísérletezett teljes Windows-os hordozható eszközökkel, ám ezek a korlátozott akku-élettartam, vagy a nem megfelelő teljesítmény miatt nem lettek igazán népszerűek. Steven Hanley vezérigazgató szerint a cPC esetében sikerült megoldást találni ezekre a problémákra: a készülék állítása szerint XP módban 8, okos telefonként pedig 8-12 órát képes üzemelni egy feltöltéssel. Ami a teljesítményt illeti, a PC oldal egy 1,5 GHz-es energiatakarékos Via C7-M processzorral és 1 GB DDR2 memóriával, az okostelefon rész pedig egy Intel PXA kommunikációs lapkával, 128 MB DRAM-mal és 1 GB flashmemóriával van ellátva. A 40 GB-os merevlemezes meghajtón közösen osztozik a két alkalmazás. Az operációs rendszerek egyébként Windows XP Tablet, illetve Windows Mobile 5.0 Pocket PC szoftverek a két alkalmazás esetében. A kétféle rendszer közötti átjárhatóságról nem közöltek részleteket, ám a közös merevlemezes meghajtó arra utal, hogy az adatok legalábbis egy része megosztható.

A DualCor a januári CES-en tervezi bemutatni a cPC-t a nagyközönségnek, márciustól pedig már forgalomba is hoznák a készüléket, amely „csekély” 1500 dollárba fog kerülni. Egyes szekértők szerint a hasonló eszközök ideális maximum ára ennek a fele, vagy még kevesebb, a gyártó azonban bízik a hibrid készülék sikerében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09