Következő generációs AMD mobil platform 2006-ban

Széll Zoltán, 2005. december 18. 08:50
Az Advanced Micro Devices bemutatta Japánban a következő generációs mobil processzort, amely fejlett memória-vezérlőt és két feldolgozó gépet tartalmaz.
A világ második legnagyobb x86 lapkagyártója rendszerfejlesztőknek mutatta be a ’Yamato’ projekt keretében fejlesztett új processzort, amelyet már nagyon vártak. Azt remélik, hogy az új lapka megkönnyíti az AMD alapú noteszgépek fejlesztését és a gyártását.

A Yamato projekt célja, hogy az alacsony energia-felvételű AMD Turion 64 processzor alapú noteszgépek több mint öt óra hosszat működjenek egyetlen telepfeltöltéssel. Az AMD bevezet még egy hitelesítő platformot is. A Yamato referencia platformot az AMD, az IBM Japan és az NVIDIA Corp. közösen fejlesztette. Az AMD megengedi, hogy más cégek lapkakészlet tervezői is bekapcsolódjanak a munkába, és lapkakészleteket fejlesszenek az új mobiltechnológiához.

A platform és a referencia-konstrukció erősíti az AMD pozícióját a hordozható PC piacon. Ez az alapvető pontok egyike az Intel Centrino platformmal vívott harcban, garantálja a kompatibilitást a komponensek között, amelyet a megfelelő tervezési módszerek biztosítanak és csökkenti a gyártók termelési költségeit.

Az AMD azt tervezi, hogy a gyártó partnerekkel minden tervezési anyagot megoszt. Ajánlásokat tesz a tervezésre vonatkozóan és a kereskedelemben kapható komponensek alkalmazását szorgalmazza. Az AMD elsődleges célja, hogy referencia konstrukciókat fejlesszen a lapkakészlet fejlesztőkkel. Az Nvidia eddig nem szállított lapkakészleteket a noteszgépekhez, a jövőben igen. Ezt bizonyította a referencia alaplap. Eddig túlnyomórészt az ATI Technologies szállította a lapkakészleteket az AMD CPU lapkákon alapuló noteszgépekhez. Itt szintén várható egy referencia konstrukció

A Japánban megtartott rendezvényen bemutatták az NVIDIA Nforce lapkakészleten és az NVIDIA GeForce MXM grafikus modulon alapuló referencia alaplapot, amely támogatja a merevlemezes és optikai meghajtókat. Az AMD kétmagos mobil processzort a Socket S1 infrastruktúrához fejlesztették. Jellemzője a kétcsatornás memória-vezérlő, órajel sebessége még ismeretlen. A platform nem csak egy noteszgép, hanem a komponensek kollekciója is, amely speciális esetben a mobil számítógépek tervezéséhez és teszteléséhez is használható.

A bemutatott Yamato platform problémamentesen egyidejűleg képes dekódolni a H.264 videót 1920 x 816 képpont felbontással, a WMV9 videót 1280 x 720 képpont felbontással és az MPEG-2 videót 720 x 480 képpont felbontással.. Mindez nem meglepő, mivel kétmagos mikroprocesszort és GeForce grafikus lapkát tartalmaz. A két magot és kétcsatornás memória-vezérlőt tartalmazó AMD mobilprocesszorok 2006. második negyedévben kerülnek forgalomba.

Kulcsszavak: notebook processzor AMD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50