Korszerű vállalatirányítási rendszer a Fővárosi Gázműveknél

forrás Prim Online, 2005. december 22. 11:54
A Fővárosi Gázművek Rt. - az ország legnagyobb gázszolgáltatója – még 1996-ban kezdte meg a felkészülést az addig elszigetelten működő és többnyire elavult informatikai rendszereinek kiváltására. A HP komplex megoldást szállított és az elmúlt években folyamatosan alakította ki a Gázművek egységes rendszerét.
A FŐGÁZ célja 1996-ban egy egységesen működő, integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése volt. Az informatikai korszerűsítés, mely a folyamatosan változó igényeket is figyelembe vette, most lezárult, s elmondható, hogy a HP által szállított megoldásokkal a cég jóval hatékonyabb és korszerűbb lett. Anno a FŐGÁZ által megfogalmazott elvárás és célrendszer mentén került kiválasztásra az SAP R/3 rendszer, majd a megbízást a projekt kivitelezésére egy négy résztvevős meghívásos pályáztatást követően a HP Magyarország jogelődje, a DIGITAL Equipment Magyarország Kft. kapta meg.

Az SAP R/3 rendszer bevezetési projekt során a FŐGÁZ által meghatározott célrendszerhez illeszkedően megtörtént az alapmodulok, így az FI, a CO, az MM és az AM, majd a TR-CM, az IM, a PS, a PM, és az SD modul bevezetése, illetve az MM modulhoz kapcsolódó információs rendszer kifejlesztése.

A projekt legnagyobb lépése az IS-U modul bevezetése volt, melynek eredményeként a FŐGÁZ közel 700 000 lakossági fogyasztóját, és kiemelt, nagyfogyasztói ügyfélkörét teljes körűen az IS-U rendszerrel szolgálja ki, tartja nyilván és számlázza. Az IS-U projekt végrehajtásával párhuzamosan kiépítésre került egy hatékony ügyfélszolgálat, mely a telefonon érkező, a személyesen bejelentett és a back-office jellegű tevékenységeket igénylő feladatokat is kezeli a teljes ügyfélkörre vonatkozóan.

A fejlesztés során bevezetésre kerültek a FŐGÁZ üzleti folyamatait támogató korszerű SAP termékek is, így a workflow, a DMS, a BW és egy archiváló rendszer is. A rendszerbe integrálásra került az elektronikus iktatást és a papíralapú dokumentumok digitalizált képmegjelenítését szolgáló ORCHI rendszer is, mely jelentősen támogatja az ügyfélszolgálat munkáját. A FŐGÁZ speciális igényeihez igazodva nagyszámú, az SAP R/3-ba integráltan illeszkedő ABAP/4 fejlesztés is elkészült azokon a területeken, ahol a standard SAP rendszer nem volt képes megfelelni a speciális gázipari igényeknek.

Az SAP R/3 projekt mellett párhuzamosan futott az informatikai infrastruktúra korszerűsítési projektje is, mely szerverek, PC-k, nyomtatók, hálózati elemek és egyéb eszközök szállítása mellett biztosította, hogy az eszközök összehangolt rendszerben működni képes, jól karbantartott megbízható háttérként szolgálják a céget.

A projekt komoly hatást gyakorolt a FŐGÁZ belső működésére, hiszen:

·    a szigetrendszerek kiváltása megtörtént
·    a cég működésének integráltsága nőtt
·    a számviteli fegyelem minden területen erősödött
·    a cég informatikai támogatottsága homogénebbé vált
·    a FŐGÁZ munkatársai magas szintű tudásra tettek szert

A FŐGÁZ versenypiaci helyzetén alapvetően javított a projekt, mivel kialakult a saját díjbeszedési és ügyfél-nyilvántartási rendszer, a folyamatos számlázásra való áttéréssel rendszeressé vált a számlázás és a pénzbefolyás sebessége mintegy kétszeresére nőtt. A kintlévőség kezelés hatékonysága javult, a felszólítási eljárás futamideje rövidült, s az ügyfélszolgálati munka jelentősen korszerűsödött (workflow támogatással, elektronikus dokumentumkezeléssel).

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05