IHM - cél az internetes hozzáférés és hozzáértés fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 2. 09:13
2006-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a tavalyinál 4 milliárddal több, mintegy 46 milliárd forintból gazdálkodik, s egyik kiemelt fő célja az lesz, hogy minél több és sokrétűbb hasznos tartalom legyen elérhető az állampolgárok számára az interneten.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a jövő évi tervekről az MTI-nek elmondta: folytatják a korábbi években megkezdett programokat. Az információs társadalom mind szélesebb körű elterjesztése és kiépülése érdekében a hozzáférésen túl fontos lesz a hozzáértés megteremtése és támogatása is.

Hozzátette: ezen túlmenően egyre nagyobb ütemben folytatódik a digitális írástudatlanság felszámolása, mivel ez a záloga annak, hogy az országban valóban modern, XXI. századi, sikeres társadalom alakuljon ki.

A miniszter az 2005-ről azt hangsúlyozta, hogy a közhatalom mindennapjai nyomon követhetővé válnak, mivel az elektronikus információ-szabadságról szóló törvény megalkotása garantálja az internet és az információ szabadságát. A közérdekű adatok széles körben megismerhetővé válnak, így az állampolgárok aktívabban részt vehetnek a közügyek gyakorlásában.

A közigazgatási eljárásról szóló törvény kapcsán a tárca kidolgozta az elektronikus ügyintézés bevezetéséhez szükséges követelményrendszert és szabályokat, s így 2006 elejétől több hatósági ügyet intézhetnek az állampolgárok akár otthonról, sorban állás és felesleges hivatalba járás nélkül az internet segítségével.

A tárca szándékai szerint 2006-ban az e-közigazgatás fejlesztésében is előre lépnek: a gazdasági versenyképességet növelő operatív programok segítségével bővítik az elektronikusan elérhető információk és szolgáltatások körét.

Kovács Kálmán elmondta: a minisztérium tavaly elkészítette a földi digitális televíziózás és műsorszolgáltatás bevezetéséhez szükséges törvény tervezetét, ami várhatóan még ebben a ciklusban a parlament elé kerül. A törvény célja egy olyan platform- és technológia-semleges szabályozási háttér megteremtése, ami hozzájárul a verseny élénkítéséhez, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítéséhez, a javuló minőségű és magas hozzáadott értékű audiovizuális szolgáltatások kifejlesztéséhez, valamint a hálózati kapacitások hatékonyabb kihasználásához, különös tekintettel a frekvenciakészletre.

A miniszter elmondta azt is, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2006. április 30-ig kidolgozza a digitális földfelszíni műsorterjesztéshez szükséges hosszú távú frekvencia terveket, aminek birtokában a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) soron következő májusi ülésén hatékonyan képviselheti Magyarország a nemzeti érdekit a frekvenciák elosztásakor.

Az elmúlt négy évről szólva a miniszter kiemelte: az elektronikus hírközlésről szóló új törvénnyel megteremtették a valódi verseny kereteit a távközlési piacon, sikeresen működik a szolgáltató-választás és számhordozhatóság. A versenypárti szabályozásnak, a szabad versenynek köszönhetően lényegesen, 2002-höz képest idén júliusra a legnagyobb szolgáltatóknál már 50-60 százalékkal mérséklődtek a szélessávú internet tarifák, s csökkentek a mobil-távközlési tarifák is.

A harmadik generációs mobil távközlési rendszer, az UMTS pályázat sikeres lebonyolításával pedig 2005-ben Magyarországon is megjelent a szélessávú adatátviteli új mobilszolgáltatás.

A miniszter elmondta: míg 2002 előtt a kisvárosokban és a falvakban nem volt lehetőség a világhálóhoz való csatlakozásra, addig jelenleg a tízezer lakos feletti településeken élők csaknem 93 százaléka, a 3-10. 000 közöttiek 80,3 százaléka, a 3.000 alatti településeknek pedig 50,2 százaléka érheti el a szélessávú internetet. Ez összesen csaknem nyolc millió embert jelent.

Kovács Kálmán sikerként könyveli el azt is, hogy 2005-ben a háztartásoknak már a 18 százaléka csatlakozik a világhálóra, több mint fele széles sávon. Így a kormányzási ciklus végéig közel háromszorosára nő az otthoni internet hozzáféréssel rendelkezők száma.

A miniszter a Közháló programról elmondta, hogy az elmúlt négy évben 2.530 település 5.100 iskolájába kapcsolták be az internetet. Ennek eredményeképpen minden település iskolájában hozzáférnek a diákok a világhálóhoz.

Ezen túlmenően egyebek mellett adókedvezménnyel támogatták a szélessávú internet infrastruktúra építését, és meghatározott célcsoportok esetében az internet használatát.

Törvény született a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) és az tárca elindította a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) programot: a magyar elektronikus tudástár a nemzeti tudásanyag digitális megőrzését és közkinccsé tételét szolgálja határon innen, illetve a határon túli magyarok számára. Az adattár eddigi működésének két éve alatt több mint 50 partnerintézmény 141.056 digitalizált objektuma, például kép, hangzó anyag, szöveg vált elérhetővé.

A miniszter szerint a digitális tartalmak fejlődésének semmi sem jobb mutatója, mint a látogatók számának alakulása: 2002 és 2005 között közel négyszeresére nőtt a napi oldalletöltések átlaga, s ezzel párhuzamosan szintén majdnem négyszeresére bővült a web-látogatók száma. Jövőre pedig egy átlagos hétköznapon már közel 2 millió ember fog internetezi - tette hozzá Kovács Kálmán.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05