Adobe Lightroom Beta: új technológia a digitális fényképészethez

forrás Prim Online, 2006. január 9. 14:48
Az Adobe Systems ma bemutatta az Adobe Lightroom nyilvános béta változatát, ami egy teljesen új digitális képalkotó megoldás a hivatásos fényképészek számára.
A Lightroom célja, hogy moduláris, feladat alapú és egyszerűsített környezetével átfogó fényképészeti munkafolyamatot biztosítson. Ahogy az Adobe a fényképészektől gyűjti a visszajelzéseket, a modulok és a szolgáltatások köre valószínűleg változni fog aszerint, hogy a digitális munkafolyamatokban a felhasználók milyen tetszési vagy fontossági sorrendet állapítanak meg. A kezdetben csak Macintosh alatt elérhető Lightroom Beta később a Windows platformot is támogatni fogja.

“A Lightroommal olyan új módszereket fejlesztünk ki, amelyek a digitalizálástól a nyomtatásig a teljes folyamatot egyszerűsítik,” mondja Shantanu Narayen, az Adobe elnök-üzemeltetési vezérigazgatója. “A Lightroom kihasználja ugyanakkor a digitális képalkotás, így például a nyersképfeldolgozás területén az Adobe közismert újításait is, így a fényképészek még a béta változatban is a Photoshopot kiegészítő, világszínvonalú technológiát tapasztalnak majd. Az elkövetkező hónapok során a termék finomítása közben várjuk a fotósvilág visszajelzéseit."

Az új, nyílt architektúra a képre koncentrál

A Lightroom Beta felhasználói felülete merőben új kialakítású, és arra helyezi a hangsúlyt, ami igazán fontos a fényképészek számára: a képre. Lights-Out módban a vezérlőpultok és az eszközök egyetlen kattintásra beolvadnak a háttérbe, így a kép foglalhatja el a központi helyet. Az újszerű Identity Plate (névjegy) szolgáltatással a fényképészek saját márkajelzéssel láthatják el az alkalmazást és annak eredményét, így munkájukat egyéni kollekcióként tudják bemutatni. A fényképészek többszáz képet is gyorsan végiglapozhatnak, a Quick One-to-One Zoom segítségével pedig azonnal kinagyíthatják egy-egy kép apróbb részeit.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás

A Lightroom az iparágvezető Adobe Camera Raw technológiát kihasználva több mint 100 fényképezőgépet támogat, és egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A dúsabb fekete-fehér képeket előállító új, bontott tónus beállítási lehetőségekkel az Adobe tovább emeli a nyersfeldolgozás technológiai színvonalát. Ezzel fukncióval bővülnek a fényképészek kreatív lehetőségei, akik a korrekciók elvégzéséhez új paramétereket kapnak, és a hisztogrammal precízebben tudnak a fényképek különböző részein dolgozni. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív formátumba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő válogatására.

A képeket a diabemutatókon be lehet mutatni vetett árnyékkal, szegéllyel, névjeggyel és különböző színes hátterekkel. Változtatni lehet a képek méretét és pozícióját, és Macromedia Flash, Adobe PDF vagy HTML formátumban lehet azokat átadni. Különböző indexkép sablonok állnak rendelkezésre, amelyekre névjegyeket lehet rátenni, vagy szépművészeti nyomatokat lehet belőlük készíteni.

Árak és beszerzési lehetőségek

A Lightroom Beta a nagyközönség előtt San Franciscoban 2006. január 10-én a Macworld 2006-on mutatkozik be, és ingyenesen is le lehet tölteni a http://labs.adobe.com/technologies/lightroom címen. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor, 768 MB RAM és 1024x768 képernyőfelbontás. A honlapon folyamatos frissítések fognak megjelenni a szoftverhez, és itt gyűjtik majd a visszajelzéseket is. A végleges termék megjelenése 2006. végére várható. Az árakkal, a rendszerigénnyel és a beszerzéssel kapcsolatos egyéb részleteket még nem állapítottak meg.
Kulcsszavak: multimédia fotó Adobe

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05