Reagálások az Index "OM-tender: kettőt fizet egyet kap" cikkére

forrás Prim Online, 2006. január 10. 17:13
Az Index című internetes portál a mai napon cikket jelentetett meg az Educatio Kht. szoftverbeszerzésével kapcsolatban. Az OM és a Microsoft is közleményt juttatott el hírportálunkhoz a cikkben foglaltakkal kapcsolatban, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:
KÖZLEMÉNY

Az Index című internetes portál a mai napon cikket jelentetett meg az Educatio Kht. szoftverbeszerzésével kapcsolatban. A cikk több valótlanságot, csúsztatást és téves következtetést tartalmaz. Ahogy az Index kérdéseire a tárca 2005 októberében már kimerítően válaszolt, az alábbiakban ismertetjük azokat a tényeket, amelyeket az Index újságírójának is tudomására hoztunk, azokat azonban cikke megírásakor nem vette figyelembe.
 
1. A cikkben említett szakmai tanulmány létezik.
2. Az Educatio Kht. által beszerzett LMS rendszer funkcionalitásában nem azonos a már korábban a Tiszta szoftver keretében beszerzett Class Server funkcióival, tehát nem igaz az az állítás, hogy az Educatio Kht. kétszer vásárolta meg ugyanazt a szoftvert.
3. A nyílt közbeszerzésre 5 cég jelentkezett.  Sem az Microsoft sem a Hewlett Packard nem indult a pályázaton. Amennyiben a közbeszerzés műszaki paramétereinek megfelelő lett volna az általuk forgalmazott szoftver, akkor minden bizonnyal elindultak volna. A Microsoft Magyarország a közbeszerzés folyamán egyetlen esetben sem jelezte, hogy a termékét alkalmasnak tartja a közbeszerzésben való részvételre, vagy akár ingyenesen kiterjesztené a projektben részt vevő intézmények körére.
4. A School licence-ben a Class Server csak középiskolák számára áll rendelkezésre, jelen beszerzés viszont általános iskolákra is szól. A 850 millió forint nem csak ezt a terméket tartalmazza, hanem szerver, munkaállomás licenszeket, office termékeket, adatbáziskezelőket, stb... A Class Server ennek csak kis része.

Maga a beszerzés egy EU által támogatott kísérleti projekt, amelynek pont az a lényege, hogy egy még nem bevezetett rendszer pilot szintű bevezetése történik a licenszek örökös jogának megszerzésével. Egyébiránt, a Microsoft által biztosított szoftvereket az IHM bérli.
Felkérjük az Indexet, hogy ezeket a tényeket is ismertesse meg az olvasóival, ellenkező esetben helyreigazítási eljárást kezdeményezünk.

Budapest, 2006. január 10.                        OM Sajtóiroda”

A Microsoft Magyarország állásfoglalása
az Index január 10-én „OM-tender: kettőt fizet egyet kap” címmel megjelent cikke kapcsán

Az Index a megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban tévesen írja, a Microsoftra hivatkozva, hogy az OM „nem mond igazat”, mivel az OM által hivatkozott megvalósíthatósági tanulmányt a HP elkészítette.

A Microsoft az Index megkeresésére az MS Class Server funkcionalitása kapcsán 2005. augusztus 18-án válaszolt, amikor általánosságban nyilatkozott a Microsoft Learning Gateway megoldásáról.

A cikkben hivatkozott közbeszerzési ajánlatkérés áttekintése után a Microsoft úgy döntött, hogy nem ad be ajánlatot, mert a Microsoft ajánlata nem fedte volna le az ajánlatkérésben leírt követelményeket. „

Microsoft Magyarország
Kulcsszavak: Index OM média Microsoft-hu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15